新手廠機 / 砌機選擇指南

564 回覆
84 Like 10 Dislike
至於好多人講ge砌機

其實而家個年代,廠機同砌機好似唔係差好多
個價錢好別好多時在於
廠機而家通常sdd hdd都有,砌機可以剩係揀其中一隻
廠機塊底板無計落價錢.你自己出去砌又要計返
廠機連埋正版windows(價錢包埋),砌機要另外自己加錢買key

埋單兩樣唔係爭好多
砌機最大好處係果舊錢你可以有好d配設
最基本就係張卡同ram可以揀好d
而廠機 一萬開頭果d機必定剩係跟16gb ram
以而家市價計,廠機10k初嘅嘢 砌機識玩嘅 8k左右搞掂。

但係售後 同你需要識得和留意嘅資訊量 同時間一定係返到。
宜家市面上有邊幾隻LGA1700嘅塔散選擇?
全部,做得散熱嘅廠都已經出齊lga 1700 mount kit
大家好
最近發現開咩game都一入game即crash
Heaven benchmark 同3D Mark 一Load就發現突然會有破圖 同埋格仔 跟手就game crash

懷疑張2070已經正式打柴(會唔會係其他問題?)
memory check 已經做過

自己本身係FPS 重度玩家

Mon 用緊XL2546K

機List係咁 :
AMD Ryzen™ 5 3600
MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
INNO3D RTX 2070
Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modula
Cooler Master MasterBox NR400 Micro-ATX
Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
Be Quiet! Dark Rock Slim CPU Cooler

想換I7 12代
同RTX 3070/3070 ti

目標都係主流FPS遊戲開全low可以穩跑1080p 240fps以上

唔知650W俾3070/3070ti 夠唔夠做呢
俾貴少少係外國買EVGA又抵唔抵?
行貨係咪買ASUS會較好
I5 12代又做唔做到依個要求?

唔該曬好多問題因為我唔係好識
我用自己部機為例,當時買10000蚊
參考法奧零件價

I7-11700 ~2600
16GB ram(少左D) ~800
512 SDD, 1GB HDD ~600
NVDA 1660 s ~2600
=~6600

然後呢到我大概估:

底板 1000-1500
cd rom 300-500
火牛 ~500
case ~300
windows10 ~1000
=~3400
再加埋部機仲有張WIFI卡

其實計落差唔多!
1 夠
2 抵屌
3 唔係,樓主反共石。 因為共,香港常嘅就 giga /msi 隨便揀。
4 夠,因為主要睇顯示卡。
但係舊散熱遮唔晒12代U個面,好似唔係幾好?
有聽聞過遊戲入面既FPS會幾受CPU影響

I5 12th gen 會唔會bottleneck左張3070ti ?
定完全夠曬
事實唔使靠估,相近性能嘅配置:

有 budget 你上埋 cpu 一定會有所改善,不過幅度無顯示卡咁明顯
你好想遮住個蓋下面無嘢嘅地方??
蓋下嘅發熱點現有散熱器已經全包。

有緊係更好,不過無嘅差距你感受唔出嚟。
例如差 0.幾度
你邊度睇到 4500

而家係正月,唔係七月喎
8500喎清
截圖圈出嚟睇下邊到有4500
所以而家咁夜我都驚驚哋
文書+炒股 + youtube 唔使顯示卡

moon = 1 - 1.5k
display card = 2k 起跳

意思啫係 6k - 4.5k 想砌部文書機主體, 呢個 budget 唔係砌唔到 不過唔一定係最平最 cheap 嘅零件砌埋。
sor , windows 再減1k

啫係 5k - 3.5k 砌主體, 只能用最化學同最平嘅零件砌出嚟。

大概係只有開到機,用到嘅評價。無任何性能同穩定性可以評價
細心睇#1 建議呢個價位你做啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞