GT7係咪已經變到wfc?

732 回覆
79 Like 9 Dislike
GT6 係中文版 ,嗰時重 download 埋 iOS 版
睇 Stat of Play 條片,見到好似有啲車要喺二手市場先有得買,不過都係嗰句,得嗰四百幾架,連之前 GT5 同 GT6 嘅一半都冇。記得嗰時啲 RX-7 同 R34 啲 version 多到。

btw,好掛住條尖咀賽道。
睇gmaeplay好似悶過Forza好多
GT 唔算hardcore啦下話
Forza都有分motorsport同horizon
Hardcore個d真係一brake連彎都轉唔到

GT似for fun多啦
你地買碟定download版?
GT同一個玩法玩到孫都生埋點會唔厭
想hardcore可以試下設定熄晒D
建議路線,ABS,自動brake個D
等test drive囉,香港open world
實車game唔係玩賽車你想玩咩?
不嬲都熄得就熄,但唔想背brake points所以都係要開返條racing line
罪大可唔可以都整隻類似既GT嚟玩下
日本map, 整個沖繩嚟玩下都過癮
轉彎要收晒油先過到
邊關事

唔好話好似ac之類既race sim,真車都唔會一落brake彎都轉唔到

個人覺得gt係娛樂性同真實性平均最好既賽車game,sim既話又差少少

由後轆未spin去到spin果下好假,feel到個物理唔同左,好怪。

你地板brake加late brake,熄埋abs就當然直飛出去

打機少量abs係需要,因為部車feed back 太少,你好難feel到條胎有無grip,迫力overhead未(或者你可以話我技術廢)

玩ac c果類sim好攰,因為部車太真,setting太多,但係無咩feedback俾你
舉個例子,起步俾大油,sim你要後轆開始spin得好勁,先聽到,feel到部車無grip。真車一踩就知去唔去,grip唔grip,所以我覺得sim係難揸過真車

我要腦補番d feed back先玩到sim,如果唔係好難玩

同意,啲人都將gt歸類為simcade

我鐘意gt嘅原因都係因為佢balance得好,唔需要set 車搞一大論,但又應用到真正賽車嘅技巧,而且gt好入門friendy,有考牌同埋gt sport入面我最鐘意嘅賽道體驗關卡,真係有晒解説,有晒片去教你點break點入灣

咁樣可以教育/帶到一個遊戲玩家進入sim嘅世界,有興趣嘅自然會再去搵ac/ iracing嘅類真sim嚟玩

比著一個普通人,一嚟就玩ac, 又無guidelines,乜都唔識炒車炒到傻,如果唔係真係好有愛,不斷去玩去試去學,一早就會棄左啦
當年好似gt5出左無耐就出6?所以無入到手,唉,有啲後悔無買嚟儲
ACC setting 輕鬆
under steer --> rear height 加兩格
over steer --> rear wing 加爆
想快 --> 全部toe 較去 -0.4
feedback 嘅話acc 係console應該已經差唔多係最top
佢行5 points physical tyre model (唔係empirical)
同wheel FFB update rate 行 333Hz

同埋現代gt car全部都係by design 有 abs 同 traction control 咁去揸
屌那星諗住入黎睇下討論點知追晒post大部份係兩條on9對罵,痴撚線
玩FH5 我玩得好撚開心喎, GT都會玩但就真係只係情意結,個玩法真係好落伍

利申:真車揸緊濕9 FD2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞