[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
老老實實,峽菊你喺下個post開始定期寫下漫評,我覺得會引到啲人入嚟睇
搵PENANA出糧喇
我個D垃圾9UP邊上得大台
已完結
已完結
休載中
連載中

差POST頭既介紹文未寫
有無巴絲想寫
唔好咁啦袁生
雖然OMAKASE睇落唔係好正規既商業誌
但始終有收讀者錢,上面POST D作品都係官方認證既作品黎
唔可以因為我地既私情就加其他連載入去
BTW 唔係好睇其他漫畫家連載既你買左魔魔同MK POP,有點意外
諗住擺舊作上去增加讀者群冇咩問題
OH,我誤會左,我以為你叫我加埋催恰傳落去
SORRY,自隊一打膠

麻煩大家留返1001個位
我要㩒回覆先COPY到D圖同LINK過去新POST
呢個POST留返比我爆破
原來係言語上誤會
咁冇野了
其實港台漫畫畫風完全係日本果套風格
只係畫面唔夠精緻
呢樣係錢嘅問題
無助手又無動畫化嘅可能性
收幾多錢就交咩野水準
基本上香港畫漫畫要有正職先生存到
畫得勁果堆去咗做game artist 仲搵到食
同埋唔夠日系有時唔係畫果個既問題
係出資者既品味同市場脫節
以前畫同人果班好多靚到以為係日本畫師
(未俾明光社搞死之前)
因為畫得好真係可以賣多啲
只係畫商稿仲少錢所以剩係畫同人

至於教育,香港會考至Dse係成日改制
以前有素描卷而家無
搞到好多基本功都未搞好就要整好多份校本評核
未學行先學走,的確令近年既人畫功差咗
但唔係主要原因
因為無論香港同日本
美術同漫畫都唔係完全關事
漫畫同插畫係偏向設計果邊
我以前會考係考人體素描
你合唔合格?
做咩有靜物素描, 場景素描, 繪畫同平面設計都唔考
係要考人像?係唔係對畫人像好有自信?
定係你會考之後受到咩野刺激?以前畫風唔係喧?
到底係人體定人像?
我幾肯定會考無咁多屆都無人體素描
逐點回應下
1.其實而家同人水準反而比以前更緊貼日本級數
CW搞明光社之前,香港同人插畫係高水準但同日本仲有明顯差距
睇下而家風林火山個幾個畫師,好多都係日本水準
仲未計aki老師個幾位曾經打入過日本既畫師
睇下香港同人繪師插畫合集

插畫黎講可以肯定近年比十年前更貼近日本水準

2.會考同DSE改制我覺得無可厚非
我認同素描係有用,可以學識光影同材質表達
但都好老實,呢種傳統美術你畫得再好,係現代好難維持到生計
時代需求唔單止再要係靚咁簡單,課程實用化係必然既事
我甚至覺得DSE應該比用電繪交功課
咁當然,以前讀ART既人就普遍畫得靚過而家讀VA既人

3.畫風方面
如果話新派港漫,係日韓中國美漫比較,係比較接近日漫,特別係分鏡,但其實新派港漫都自成一派
係呢個post初頭都討論過
日系少年漫會用網點
而新派港漫會用左塗黑黎填陰影同表達髮質
出黎既效果都差幾遠
同埋我自己覺得,係畫眼睛既畫風方面
港漫係偏向中國風多過日漫
新派港漫既主角,就算主角既眼球係圓甚至直,但成粒眼睛既形狀都係偏橫
但係近年日漫,就算少年漫,主角既畫法都偏向中性
眼睛既形狀係偏正方同圓,角色氣氛比較柔和D
而台灣同香港既漫畫家都仲係偏向鳳眼,眼角比較尖
記得唔好炸爆post留返10001比我
畫真人
同埋考平面設計
https://lihkg.com/thread/3024562/page/1
開左2啦,希望大家吹水吹得開心
以前要考兩份卷架?
我果陣街係一份素描卷+六份SBA
年代唔同
以前會考難過dse好多
呢位巴打應該都係會考黎
會考尾個幾年都考SBA
而且佢知CW明光社既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞