[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
10點可能訓左
咁早
我D生活作息好糟糕
畀人點名

楓成個訪談都幾可悲,當紅拎過第一既作家都做唔到全職寫小說
OMAKASE班漫畫家仲要少好多人課金同睇
香港文藝界想有飽飯食就要靠政府
畫野直頭要係乞食

無市場就係咁,支撐唔到成個行業
好耐無見過糕糕同蕉蕉以外既巴打留言啦
因為睇見都覺得慘
我一直都覺得香港社會係跟住日本方向行
宅男、草食男、不生育、不婚,呢D野日本興起後十年就到香港人咁做
呢三年日漫銷量不跌反升,仲多左好多渠道同人漫畫畫完放上網賣
唔知香港人跟日本人黎緊會唔會行呢個模式
因為香港同人場都有人流增加既傾向
唔知會唔會發展到一個適合香港人既生態
我覺得隨住移民潮同大陸佬愈來愈多,有機會同上面合併就真...
日本社會封閉,但係社會對創作上面反而容許天馬行空,玩乜嘢題材都得
香港可見發展題材只會越嚟越窄,到時啲作品無乜活力,最後讀者都係搵「外國」貨睇
真,好多人都係搵外國貨睇,我都係
我覺得搵外國貨睇無可厚非
一個正常香港人,一日有兩三個鐘娛樂時間
港漫既產量實在太低,好難每日搵到半個鐘睇既港漫

睇返MK妹本子,我覺得有參考價值
創作者係外地,作品都係擺上外國網站賣,讀者就來看全世界既香港人
我覺得呢種生態可行既

但你地話題材受限,咁就一定係既
日本早十年都受「兒保法」限制左好多創作
香港本地更加會係
轉過話闐,其實最近插畫界反而有飯開
呢年幾香港vr youtuber做起左
需要既圖量好多 畫一張全身立繪收得仲多過omakase班漫畫家
仲有penana而家同插畫委託圖合作
好多未夠班既繪圖人都接到job
仲要比人話收得貴,而家去委託日本人畫仲平過香港
係畫漫畫先咁霉
東老師參戰RG MKPOP會出實體
呢個係乜嘢模式
入去server傾偈?
discord係個通訊軟件黎
我大概知道
但係我想知嗰兩粒鐘係會點樣進行
想學下野
唔知penana呢
睇返之前啲會
好似都係分享會咁樣
https://www.youtube.com/watch?v=zdUCfqn7zSY&feature=youtu.be
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞