[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
其實都OK既,最多每人批18萬,當然佢都可以批1萬比你
推~~~~
港漫動力算有心既計劃黎
當年電金基金以極嚴苛既條件叫班學生拍電影,要班學生以自己貼錢既條件下拍套電影出黎
又真係死好彩比佢爆到套點五步出黎
之後政府D資助計劃都照版煮碗(食屎既
最少港漫動力係比成年人參加,同埋佢比你開空殻公司去玩,就算套漫畫出左世回唔到本都唔洗損曬手離場
但係港漫佬D歷史真係會嚇怕部份人
多謝你
好勁喎 畫得
已經downlaod咗個app喇
之前睇過默颺嘅小說
《我專門幫人擺分手和頭酒》
絲打睇邊套我地呢個post主推mk pop
如果睇開小說
建議你睇下「是咁的,我的職業是幫人寫遺書」
漫畫既故事同小說唔同
好 陣間睇吓
自己讉責自己
忍左半個post,樓豬終於露出佢張白卡底
見隔壁PO討論緊webtoon

https://lihkg.com/thread/2928895/page/1
請少少歷史啦,其他港漫POST都見過我講類似既野
唔講60年代請刀手D野
我都唔係想歸咎曬所有責任比上一輩,但我認為雙方(市場同出版)都有責任

係2000年代除左傳統打書(即係彩色港漫)、COCO同快樂龍之外,火狗工坊當年都有本SPEED UP係連載日系港漫,天下出版社除左代理日漫同出打書,佢地個太子女係畫日系少女漫
當年香港係有兒童向、少年向、少女向、少量四格、傳統港漫,可謂百花齊放,而且部份質量好高,唔比日漫差
但係14年之前,香港年輕一輩個風氣係反港產,就算百花齊放都係得好少人買
出版社就收水放棄自家產純推代理日漫,將資金放係地產上面
就算2010年火武耀揚受到港女追捧出版社都無諗過點可持續發展
結果大家都知,10年代上網就可以「免費」睇到日漫,港漫更加難競爭
2014年《漫道》只係年幾就收左皮,6年後到PENANA搞《OMAKASE》
都唔見得大爆發,打書賣十萬本變到得番一成賣得萬幾本

除左市場無人支持外,當年就算賺得少都肯維持自家製漫畫,香港漫畫未必會落得咁慘既下場
所以好多人反對比上一輩去搞港漫動力
多謝焦熊同碼糕黃陪我9UP
可以借鏡下OMAKASE有乜不足
好多謝巴打你咁有心宣傳港漫
但如果想保護香港文化嘅話應該盡量用返本地用詞
係"質素"唔係"質量"
多謝推POST
柒左我自隊一粒膠
OMAKASE不足嘅係太少訂閱人數,請唔到多啲作者畫新稿
要請新稿,我覺得難度係高,就算OMAKASE完成到佢個2000訂閱目標都係難
2000訂每個漫畫家都係收唔到6000蚊一個月,對於搵錢至上既香港人,呢個金額要搵人全職畫漫畫太難
分分鐘D畫家會話小說區接插畫委託仲高收入,咁點解要花更多時間去畫漫畫
到頭來,比唔到錢人全職畫漫畫,就只有滿腔熱誠或者將過去既作品上架既漫畫家加入OMAKASE
首先多謝咁多位睇我D 9UP
下個星期有D自肥既漫畫問題,想問下大家意見
希望大家可以屌下我
150人支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞