[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
勁抽
呢度都就嚟爆Po
諗住用四重加密黎介紹D漫畫
點解要加密
公開處刑
太多圖
咁樣可以㩒開睇
如果喺香港畫漫畫真係只可以同人咁畫
有邊個可以靠畫漫畫開飯
陳某,傳統港漫個班,雖然愈做愈摺,都起碼仲維到生,日式港漫先係問題
拿,下面個D野係有D仆街,但都係日系港漫、新派港漫面對既問題黎
其實漫畫呢樣野係香港萎縮得好快好緊要,就算同人場都係
同人場有分原創類同綜合(原創加二創加外地)類(可能遲D仲有VTBER場),綜合類D場係爆到要排成個鐘,多人得好緊要
相反原創場係少人到,你可以用兩三個鐘睇曬全場D試閱本先走
我甚至試過係原創場同袁生吹過幾個字水

港漫面對既問題好多
市場細、日漫售價平民、傳統港漫刻板印象、一樣既題材香港人唔會受、宣傳少

1.市場細係正常,正路係有作品爆紅先會帶動到個市場,然後一埋漫畫家為左維持生活死鬥。正常既市場唔會係好多讀者睇,但唔夠作者出作品。僧多粥少先係正常既市場

2.同日漫爭呢樣野無乜好講,日漫30蚊一本睇成個鐘,OMAKASE58蚊一個月既量都未必夠睇30分鐘

3.唔止個邊推廣OMAKASE既POST係咁,好多人對傳統港漫印象都係黑社會打書、輕鬆四格,就算05年港漫多人睇個陣都無乜人知港漫有過日系少年少女漫

4.某D題材香港人唔受,點解我會咁講,睇下日漫年年玩運動X高中聯賽出到幾多套漫畫
D運動漫畫內容來來去去都係弱校贏強校咁炒埋一碟都有人買
你試下寫香港學界漫畫,垃圾村校打贏名校,除非你講故事能力好吸引,唔係既話你問下香港人,九成同你講香港學界邊有日本高中聯賽個種熱血呀
明明係差唔多既野擺左係香港即刻無人睇得起
如果你畫搶包山或者龍舟比賽,我諗應該幾有睇頭既

5.宣傳少真係無計,衰D講句漫畫圈同人圈來來去去都係個批人,無人將港漫帶出大眾就好難搞

就咁睇落港漫前景好似好黑暗咁,但我又覺得未必
睇返龜頭生野郎本MK妹H漫,係既,嘩眾取寵既地方有既
但的確係突破到同溫層,我好多無睇過港漫既朋友都有買,無買個D都R我SHARE(我無買雖然龜頭生係我同窗)
起碼OMAKASE有個平台係度,如果多D人見到有平台投稿去玩下畫漫畫,自己出下同人本,有一日有人見到同人漫畫有得搞就會諗商業漫畫
而且政府都有港漫動力肯幫你推下

雖然個市場係唔太得,但煲返佢十年八年,可能會有一日唔同左
綜合來講,投身動漫係唔應該將自己限制喺喺一個養唔起的市場,係要走出去,將目光投去外面世界。
我認同應該放眼世界,有睇我之前D廢UP都講過港漫走入網絡世界係好事
但我認為就算世界大同,以港漫漫畫家而家既能力,放眼世界維唔維持到生計都成問題,原因唔係港漫廢
OMAKASE既漫畫大部份絕對唔差,但走入網路世界,你既對手就係讀過專門學校、有編輯幫手、有助手團隊既漫畫家。
唔講日漫韓漫,剩講大陸漫已經好商業化
你一個人全職畫漫畫都好難同佢地鬥

好多人歸究市場差無人肯畫漫畫,但我一直都認為係有雞定有蛋先既問題
睇下天國稅同魔魔,OMAKASE唔夠200人訂,但係天國稅最少VIEW個集都6XX
即係有一班讀者係課金比HEI個28蚊PLAN
證明紅到既作品都係會有(少少)人支持
我絕對認同香港漫畫市場係差,只係市場同漫畫家係相輔相成,如果個個都諗住搵到錢先畫漫畫,個市場只會愈黎愈霉

唔係想屌PENANA,我知佢地有心,但如果有個更專業形式既網站比素人投稿
而家連PENANA有形式少少既網站,網主都唔係全力營運到個網站
連基礎既土壤都唔夠商業化,仲點養到商業漫畫家
我講到好似呼籲人畫漫畫好似投資咁,要有損手爛腳既心態先好玩
係架,呢樣野就算係日本都係架
以我最鍾意既四格漫黎講
一個月8頁稿X15000YEN一頁稿費=一個月收入12萬YEN
遠比一般東京白領21萬月薪少
而且要連續到14期先可以出到單行本收版稅
雖然無香港咁誇張,但係日本漫畫家都要捱窮用愛發電先生活到
如果你係以打工仔心態想做漫畫家,其實呢個圈子真係唔適合你
所以無師自通流, 通常會選擇唔使編輯同助手的illustrator方向, 賣inllustration搵掂兩餐先. 非一開始就畫漫畫.

不過唔好處就係一旦慣佐illustration方式賺錢, 就唔會想畫番漫畫, 少有名氣/色氣, 畫下J圖就一堆fans送上門, 仲邊會有人畫捱編輯, 出版壓力的連載漫畫, 先攞到相比小有名氣illustrators而言, 雞碎咁多的人工. 冇辦法, illustrator 的business model, 比漫畫靈活同吸引太多, 就算日本, 外國都係一樣, illustrator比漫畫家易搵錢太多.
但實際上, 做illustrator畫J圖搵食都唔易架. 而家進化到唔單止要識畫靜態圖, 連live2d最好都要識整一下先有競爭潛力, Fans而家已不滿足於靜態圖, 更想要會動的老婆.
嚴格講漫畫同插畫係兩項專業黎,好難有人兩面都食到飯,早十年好多日本插畫家想撈漫畫飯食都撞曬牆

插畫呢兩三年係香港係香港係好搵,因為多左埋VTBER有人課金,但我相信都好快會息微
有個叫SKEB既委託網站,地道D講就係竹遮價錢買到燒鵝品質既圖
係SKEB搵日本插畫家畫野平靚快,香港D自學既插畫家好難同人鬥
雖然我唔太鍾意龜頭生野郎既9UP,但有句野佢講過我都覺得好啱聽
「日本既創作係一流既話,港台既創作最多只係二流,日本既業餘水平,所以要地道化吸引左客群先生存到」
而家連搵到錢既插畫都比日本人食埋,想做動漫相關之前,諗清楚屋企等唔等你開飯
其實呢個唔單止係漫畫界, 更廣泛D講係"香港人點睇文學, 藝術相關行業".

香港本地藝術行業本來已經唔係大眾嘢, 漫畫, 插畫藝術中的比較小眾就更加唔使講. 雖然近幾年開始有D好轉跡象, 但隨著香港大環境慢慢惡化, 剛剛先漫漫學始重視的本地藝術將會被毁於一旦, 原因你懂的: 思想自由一直收窄, 何來創作? 更加唔使講漫畫題材呢樣嘢.

而家人在外國, 外國人真心重視文化好多, 視藝術為"有價值", 冇呢個土壤唔止漫畫, 藝術相關行業好難發展起來. 因為能唔能夠商業化一個因素=當地人是否視果樣嘢為"有價值"? 但"有冇價值"呢樣嘢好主觀.
講到插畫, 好多強國人同台灣人搵食就真, 單拖一條友果D通常都係pixiv, patron, gumroad 擺作品賣.

正因為插畫家有呢D platform可以自己賣嘢, 所以競爭再大都唔驚, pixiv免費版D sample真係有水準的話, 自然會有人會向你招手. 漫畫冇得freelance同自己賣作品.

業餘藝術者, 而家都係靠呢D平台擺作品出道/得閒搵freelance.
好難 我唔會話香港插畫完全搵唔到食
但skeb真係太誇張
你今日委圖聽日就收到貨
仲要300 400蚊張
大部份香港插畫家根本無得同班日本人爭
所以多數係自己放圖上去平賣,多過做人哋委託。兩種唔同approach來的,一個係賣自己product,一個係接job做。

漫畫界目前冇前者business model,只有後者。

接job比唔過日本人,咪專心sell 自己產品攞。速度比唔上一流專業的就用selling product model做生意,唔一定接job=做打工仔。
我明你想講乜,但我想話你對漫畫界同插圖界都唔係好熟悉
1.編輯同漫畫家關係唔一定係上下關係,好既編輯可以比到有用既意見同方向比漫畫家,唔係全部編輯都一定指定漫畫家要畫乜
所以有好既編輯就係多個好戰友,會幫到漫畫家
2.插畫界一直都有當產品咁賣圖,只係行唔通先變成委圖形式
首先二創既圖唔可以當產品咁賣,因為要得到原創既作者既同意
然後原創既插圖「擁有權」講緊最平都一萬蚊港紙一張,除非用黎扮野自己畫求婚用,唔係根本絕少人會買
而家委圖咁平係賣緊「使用權」,點樣用有乜規矩全部由插畫家訂
好多人只係用黎做下頭像,貼上IG呃個LIKE
成套作品既「擁有權」對9成9買圖既人黎講係無用
「擁有權」既成交唔係無既,但香港真係極少,而且外國大部份成交都係用虛擬貨幣黎交易
特別係原創畫會用到自己設計既角色,唔係個個插畫師會肯低價賣
再補充一點,如果當產品咁賣只係賣使用權,我去SKEB委圖講到明照抄都可以買得平過你,咁點解我要買你張圖呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞