[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
網絡小說集中討論區<20>
https://lih.kg/veNQtDX
加油
你好
新朋友,歡迎入坑
魔廚拎過日本手塚獎
同埋魔廚係少有香港人畫到日味既漫畫黎
除左力奇老師,我都無乜印象香港漫畫家畫到咁日風
JOE SON AR
我係呢個POST前幾頁都略有解釋過,香港人睇日漫大但畫唔到日味,係因為香港美術既教育方式
畫畫既人都會讀美術,但係香港讀美術只會同日漫愈行愈遠
睇等大佬開講

點睇台漫
你講得岩,正常係抄左再發展自己個系統
但無論香港、大陸、台灣都係抄既過程已經加左自己野落去
結果好多人畫出黎都係買不像
爆訓左24粒鐘,有無點名邊D台漫但我印象台灣畫得似日風
例如TWINBOX都去左日本畫
其實我都係鳩UP
無睇開
鳩UP台之點解香港人咁少人畫得到日系漫畫風

首先,我地要知道日漫畫風係由1950年代(手塚治蟲老師)開始演變
演變左70年直到2022有好多分派同畫風(例如廢萌、少年、少女漫等),而且仲不們轉變緊
而香港漫畫係2000年代因為過反本土潮而波落過一段時間
2000年代既港漫除左COCO、快樂龍同傳統港漫
天下出版社都曾經出過本土既少女漫畫,畫風同網點用法同當時既日漫如出一轍
但係香港人畫唔出日系畫風最大問題,唔係呢十幾廿年斷層既關係

我地要知道一般香港同日本既小朋友去學畫畫既方法
大多數都係落樓下既街坊畫室
而無論街坊畫室定學校畫室,對畫畫能力比教好既同學
都會要求佢地練習「臨摹」
「臨摹」即係對住一件物件,再係紙張上面重現返呢件物件
小朋友畫畫時,同時會磨練出佢地既美感
而臨摹呢個行為,令到好多畫畫既人都養成左一種
「畫得同實物愈相似,張畫就會愈靚。」
係美術角度,呢點係正確既,咁漫畫呢⋯⋯?

日本既小朋友,如果從小就想畫動漫風既角色
合適既老師會教佢點畫現代漫畫風格
而老師係會一邊教「圖像既正確性」同「呢70年既畫風轉變」
所以日本學畫動漫既小朋友會識得點樣「變形」「扭曲」又不失「正確性」既前提下畫到一種風格出黎
就係佢本人風格既日漫

咁你可能會覺得,香港既畫師學返呢70年既畫風轉變,咪一樣畫到日漫
理論上係,但前面講過香港既畫圖人既美感係來自「正確性」
但係呢70年黎,日漫已經將人像「變形」變到唔似現實
例如現實既人身高係6頭到7頭比
日漫既角色比例可以由4頭去到13頭
例如現實人物既眼球係正圓形
日漫既角色眼球可以係打直既長方形
而香港既畫家係畫畫教室練好個底,再去學日系畫風
會因為放唔低曬過往練出黎既美感(正確性)
結果畫出黎既「日系」就變成四不像,我口中成日講既「華系」
而且本身香港人畫畫就鍾意用塗黑做陰影同背景,同日漫既網點又係相反

好多香港同台灣既漫畫家就係畫到兩頭唔到岸,日系唔似日系,現實(美系)唔似現實,變左做另一種風格
用魔廚做個例子

女主角頭肩比,1:1.5左右
而大部份香港人畫既女角,頭肩比係1:2

再另一個例子,女主角眼球唔係圓,而係有D直既圓黎
係典型日系畫法黎,而香港人畫總係得圓形眼球

都仲未講魔廚男主角3頭肩比,令人覺得佢係個男人
講到台灣漫畫
我印象最深就係呢對
係日本出道
https://www.dm5.com/manhua-chongfan-jk-silver-plan/

講萌系就TWINBOX兩姐妹,都畫到好日味
https://www.pixiv.net/tags/TWINBOX/artworks?s_mode=s_tag
我覺得TWINBOX啲公仔人好膠膠地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞