[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
鏡條MV幾好睇
訓唔著,突然又想9UP,阻下版面先

之前講過香港漫畫畫風,大部份係因為成長過程既審美觀同日本唔同
結果畫出黎既野就唔似
今日講下香港既美術教育點樣不利去「學習」其他人畫風

日系畫風最大精髓係面部五官排列,男既型,女既靚
我諗好多人都聽過人話「印住張圖黎畫(描圖)學唔到野架,臨摹(對住實物畫)先有用」
其實呢句野係幾錯下,「描圖」其實係學習同分析畫風個陣好有用
例如話:好多老師教漫畫角色,畫個圓中間打個十字,眼就係條十字線上面
呢個教法錯到飛起,日漫既男角眼球會係十字線上面,女角係十字線偏下,幼兒全完係十字線下面,線都唔會掂到
老師會咁教,係因為佢由細到大既畫法都係臨摹,照住人地既畫黎畫,所以佢根本無用過個腦分析人地五官點排列
而用描圖去分析,你印住張畫黎畫最少還原到90%,跟住係角色塊臉打十字分析,就可以了解人地係點畫五官
你話臨摹都可以分析,係既,但其實臨摹要還原到100%係好高難度既事,梵高7張向日葵入面,就有一張係臨摹另一張,但完全唔似
對於日漫講究仔細既調整,大部份人臨摹都畫唔到個種仔細
當畫畫臨摹可以完美還原一張畫既時候,審美觀已經固定左

9UP左咁多即係點
即係話香港既美術教法只係叫你畫畫,無去過分析人地既畫風,所以先「學習」唔到日漫既型男美女角色
以前遊戲公司火狗工房都有講過,佢地為左做出夠日味既GAL GAME
佢地花左好多時間去研究日本H GAME,點樣去學習到佢地既精髓
我未上過美術堂
但覺得漫畫可以接受嘅風格好廣闊
與其跟先生學死一隻畫法
不如抄考吓自己鍾意嘅漫畫仲開心
同埋要跟潮流微調畫風
所謂嘅日本風其實都係不斷轉變緊
真呀
啱啊,唔識畫畫個陣,其實抄考會開心過臨摹,咁樣先持續到畫圖既興趣
同埋要跟上潮流都好重要
特別插畫界呢十幾年畫風同技術上都改變左唔少,如果跟唔上就好大獲

我自己都唔完全係美術系出生,只係我學習經驗同觀察出黎既結果,香港既老師一味叫人照住畫,無用過腦分析其實好難進步
相反我報左日本既堂,老師們既教法令我打破左固有觀念
臨摹係有用,因為成功既人可以將睇到既野照畫出黎
但唔係個個觀察力咁高,可以照畫返出黎,連梵高都唔得
我識D美術會考(你幾歲?)拎A上到大學美術系既人,主力畫得意系四格漫既同學
都係唔識畫比例人體,香港既美術對畫漫畫作用不大,讀唔讀都係咁
我有個台灣朋友,移居左去日本
佢想學畫插畫,結果去美術教室都係教佢畫生果
畫漫畫肉
學好畫椰菜先係必要
甚麼都可以崩,就椰菜花不能崩
比個例子大家睇下,呢張係我最近臨摹練習既卯月

兩張既臉部係咪差好遠
我只係改動左眼睛同鼻既位置
下面張圖既眼係低左一個眼睫毛位(大約5mm)
呢D咁細既細節會影響成張畫既味道
特別係廢萌同少女漫 角色既五官比例同配置係成套漫畫既生命線
而呢咁細微既微調,除非好有天份或者畫左好多年畫
唔係既話一般人臨摹個陣係注意唔到差左係邊
反而你描圖咁去分析,就會明白自己臨摹個陣邊度畫得唔好

我講左咁耐,唔係想否定臨摹無用,我都成日臨摹黎做練習
但我想否定香港否定描圖既風氣
只要識得運用同分析
描圖都可以幫助到你進步

星期六9up完畢
勁條毛,剩係整濕稿線已經證明畫個條友既態度好差
同袁生一樣角色畫出界咁既頹款
講到畫風問題,我絕對讚成一個健全既漫畫界應該有唔同畫風既漫畫家
但係點解我上文講到要「抄考」日漫既畫風
因為我認為畫風建基於日漫而誕生出黎,讀者會更加容易接受
一黎讀者既審美觀大多係黎自日漫,佢地會覺得日系靚,如果你既畫風係基於日漫咁讀者會容易D接受
二黎,好多無參考過其他人畫風既人(好多咋,唔係全部),佢地既畫風會太個性化。
有個性絕對係好事,但港台好多自學畫畫既畫家,佢地獨自既畫風其實唔討好。例如我地之前都傾過,有D人畫女角畫到男人咁,咁其實讀者可能會因為畫風唔啱而唔睇。
所以我認為拆解分析下人地既畫風,有助跟上潮流同吸引觀眾
講到美術同漫畫既關係,本菊收到風,袁生會考美術拎D(即係3)
原來袁生有根底

老寶,識咗袁生咁多年,知佢性格係急,諗到乜就畫乜。雖然啲人成日話佢啲畫點點唔靚,但故事佢其實係講得清晰,同埋佢量產,呢兩點已經唔係好多人做到。我尤其鍾意佢嗰種脫線劇情(可能我cult

不過可能佢人大咗個火都熄熄哋,希望佢唔好放棄
雖然我唔鍾意袁生畫漫畫既態度,成日畫出界,噴到張圖係墨跡又唔塗返白
但我都有D位佩服佢,後製快同小甩漏,好小見佢會對話框無左對白
而且我認為袁生個畫功底無大家想像咁差
佢D臨摹係快得黎又OK既
如果佢肯改善下心態,對自己多小小要求,我覺得袁生可以做到想畫漫畫既人正面例子
BTW 佢為打而打真係多左少少,多D鋪排說服力會好D
之前講過HKDI開過動漫HD 但執左十年
我岩岩先知佢又開返純動畫科仲由2班變4班
唔好問我報唔報好
有咩料到
有政府資助平過嶺大同都大咁囉
同埋仲有得繼續升上去
想做2D動畫人可以唔洗讀直接去大陸做動畫工人都得
3D動畫既話,你有料老師會教你去迪士尼,荷李活咁
你話想做導演,畫分格,做演出個D,唔單止你要讀到書,仲要睇你際遇升唔升到上個個位
咦,放逐靈魂呢
係wo
個邊900正評
仲有雖然係整「卡通片」係主要課程
但其實動畫唔止日本卡通
播新聞個片頭點CUT IN都係一種動畫黎
電視劇都係需要動畫師幫手先完成到
特效又係另外一味高深野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞