[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
新年快樂
新年快樂
同處女做愛
叔叔不行了
迴光係少有香港作者識用網點
仲有孫sir
孫蛇唔同啦,佢90年代就畫漫畫,新出道個班幾多人識
而家唔洗印,就唔太洗用網點,不過網點有網點嘅味道。
其實唔係,網點最大既作用係帶動氣氛
網點會失傳係因為而家新派漫畫家係學校學美術
課程內容無教用網點,再加上香港已經買唔到實體網點,所以用塗黑代替
而90年代班作者會睇日漫學師,仲會郵購網點
事實係港漫有左斷層,要返一段時間栽培
唔知點解第一話D圖LOAD得勁慢
幾好睇,可惜係作者交代兩人關係比較差
但係佢者好識利用PENANA既設計
分鏡由上至下好自然
作畫都好靚
純粹講下自己D垃圾偉論,所以呢篇不推文,歡迎一齊討論

有好多想畫日漫既人,會去學美術
但係我認知上絕大部份係香港同台灣學美術既漫畫人都畫唔出日味
甚至畫出黎只係兩頭唔到岸既柒味,我自己通稱呢種做「華式畫風」
包括好出名既龜頭生野郎,即係MK妹本子作者

係香港學美術既作家D畫,會好強調光景
作畫入面塗黑既比例好高
而由於日漫非常著重畫人體
呢班作者又會將自己識既歐式美術溝埋落日式漫畫風
最後九成作者畫出黎既野都好奇怪

例如話:新派日漫通常係5-6頭身高,會放大頭部,令到觀感睇落似真人7頭身比例
而好多學過美術既香港同台灣作者,會照抄5-6頭身比例,但因為歐式美術令到佢地唔鍾意放大頭部
好多華人漫畫角色都睇落好細粒,呢種就係我所講既柒味

另外,日漫講究表情誇張,而學過美術既作者會講求真實
最後畫出後既野完全無日味

我唔係話中學大學學既歐式美術無用,但太多作者執著於畫既「正確性」而忽略左風格,導致成品好差
小弟不才 有冇例子

呢兩張係唔同香港人畫既立繪
兩個人都話自己係日風
我將兩個角色較到一樣高
你會發現左邊既角色係5.5頭身,右邊既係5頭身
理論上左方既角色睇落高過右方
但你會發現左邊個角色睇落好矮
係因為畫圖者將美術要素,真人既腰粗同腰粗放左落去導致睇落矮左
而左方既作者係龜頭生野郎老師,佢一直都堅稱自己係畫日系
但佢只係將日系野套左落歐式美術,完全掌握唔到精髓
呢D就係我講既兩頭唔到岸,成陣柒味
所以睇嚟睇去都覺得有大部份人都無乜特性
依家唔用網點唔係唔識,主要係受近代jump王道影響,好似one piece同狐忍咁,已經落好少網點
而且用電繪,加網點同用塗黑係工序上其實係無分別
不過係低成本制作既同人上面,用網點係好易有災難發生,因為印刷問題,出嚟好多時會成pat野咁,完全出唔到網點個效果
其實用電繪,塗黑仲快過網點,所以好多人捨難取易
至於係唔係受JUMP影響,銀魂完左我無再睇JUMP唔清楚啦
但我認為網點係帶動氣氛比塗黑好,所以應該都要學
唔係畫到無特式
而係好似上面張立繪個例子咁
掌握唔到日漫既精髓,變左兩頭唔到岸,成陣柒味
好多香港同台灣既美術老師對日系萌萌大眼大波波好反感
教美術既時候會禁止學生接觸日漫畫法
到個學生畢業成師自學日漫畫法
就直接學高階既構圖,上色,傳意等方法
忽略左入門既變形,比例,表情既課程
結果出黎就係一陣柒味

要學日漫,就首先要將以前既美術觀放低,但無幾多香港畫家做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞