[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
其實我覺得除咗核心嘅香港人課金之外
其實地區嘅讀者嘅支持都好重要,我見魔魔FB都好多台灣人馬來人,唔知OMAKASE會唔會行到出去外國?

我見有期有馬來西亞人作品
https://www.penana.com/story/91243/%E5%8D%81%E5%88%86%E4%B9%8B%E4%B8%80%E8%A9%9B%E5%92%92/
免費日漫,其實本來唔應該係免費嘅...

不過日本人正版意識強,又撐自己野,個業產先維持得好
https://www.penana.com/story/81445/runner跑手/
都有澳門人畫,雖然唔係OMAKASE連載
呢方面可以欣賞下台灣
係台灣買本翻譯日漫分分鐘平過台灣漫畫
台灣最頂尖既創作人去曬日本發展
留低既都唔係水準最高
但台灣人都肯課金,養得起台漫產業
仲有早D訓啦巴打
雖然有D
不過突然諗起當年火狗搞既SpeedUP
我曾經FF過港漫可以追到日漫
雖然台漫產業有政府扶持(CCC創作集) 不過編輯部總辭呢件事點都會打擊創作者嘅信心
呢位野又係搞到好大件事

我都有
其實00年代 正文社(coco) 文化傳言(快樂龍)
天下個太子女都畫緊日漫
個陣D畫功同畫風都跟到日漫好貼
係比一獲反港產溯ko曬
袁生好波
有幾好波
故事推進流暢,對白生鬼精闢無廢話
個故仔配合埋呢隻畫風就係有種獨特嘅味道
呢個係Marketing,Noise 的威力,創作圈子入面呢個效應特別明顯。

呢個現象唔止香港,日本,歐美都係咁。巴打唔使失望,創作呢行飯就係咁。
如果袁生成功令更多人課金訂閱omakase penana行嘅呢步冒險棋係值得嘅
當然首先部作品本身要有賣點, 剩係靠Noise making(無論正面定負面)宣傳, 剩唔會持久.

BTW, 如果冇打算持久, 或者自問持久唔到出一部完整作品, 其實唔一定要喺漫畫呢個位, 做插畫, illustrator畫H圖j都得.

所以我會建議樓主唔一定剩係畫漫畫, 對自己illustration有一定信心的話, 開番個fanbox收subcripton, 都係另類加入來源.

Patrons其實依家唔係好建議: 政治問題, 白卡港共中共似乎想喺Transactions上動Patrons, 斷不幸入獄/流亡手足米路. 喺香港創作者都有機會一齊中槍. 所以用番Artist專門平台例如fanbox, Gumroads等等會好D.
屌,點解你知我係創作人
更得咁密
乜你原來都係畫漫畫架
我唔入流啦,袁生畫得好過我
等你PO上嚟
唔啦,廢事騎劫個POST,等我有一日POST左上PENANA先再講
想問下, 巴打係唔係用電繪畫? 如果係的話巴打用邊隻APP?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞