[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
啲作者鳩放不過岩岩見好似無之前咁多了
祝500留言睇黎有望開post2多謝各位捧場
等睇
唔好啦
最近睇緊啲台灣平台 個個都怪怪地
台灣人D性格同香港人差好遠,我識唔少台灣人,係出國出得多見過國際既,思想先會同香港人差唔多
始終唔係同一個環境成長,香港人係覺得台灣人性格奇奇怪怪
初初以為台灣咁多人睇書 啲平台會好過Penana
GET錯左添
訓唔著,又黎廢UP下,浪費你地既指力,等你地向下掃耐D
今日既講題係:點解香港咁少人畫漫畫

去開同人展既朋友都知道,攤位既數量係咁樣:精品>插畫集>漫畫
畫漫畫需要既時間最長,所以市面流量少都好正常
但係點解日本D同人場咁多漫畫(H漫都計)
其實以我既分析,又係同香港環境有關

1.美術老師會要求學生盡善盡美畫好一張畫
有睇我9UP既朋友都知,漫畫係同時間競賽既作品,日本漫畫家都畫唔到佢認為完美既作品
畫漫畫,為左時間要有取捨,但係美術唔同,可以為左一張畫花整大量時間,結果導致學畫畫既同學以質素為最優先
不過有聽日本漫畫家都知,質素係重要,但係完到稿先係最重要

2.比朋友睇個陣只會講「畫」既問題
好多時新手未敢將作品放上網,只會比朋友睇
而好神奇既係,就算係讀美術定係唔讀美術既朋友都好
佢地通常只會捉你「骨架錯」「比例錯」「呢度唔應該係咁」
而唔係「劇情」「演出」「台詞」「氣氛」
香港人比返香港人漫畫既意見好多時都係畫既問題
明明平時睇D日漫畫錯左都可以無視,但係對香港人既漫畫就會吹毛求疵
(利伸我有時都係)

因為一個人無可能畫到質素好高既漫畫
所以好多美術系學生都會選擇畫插畫多過漫畫
其實新手畫錯左唔緊要,除非你唔想改善,唔係畫功都會不斷進步
所以最初就算畫得醜都無問題,以完成一篇稿為目標啦

[/9UP完了]
頂已置
其實呢間係咩嚟,我見佢講好多漫畫
動漫廢物電台(ACRubbish Radio,前身為「動漫廢物」),本港唯一提供網上直播服務的動漫專屬頻道,由一班熱衷推廣動漫畫文化的人士成立。自2006年4月起首播,論及港、日甚至不同地方的動漫畫文化。雖然只有短短幾年時間,但經歷一點不少,由一開始作為一個單一頻道,演變成一個小型電台的規模

https://evchk.fandom.com/zh/wiki/動漫廢物電台
好似好多勁人咁
之前我講過2000-2010年代港漫百花齊放
其實個陣都有好多坊間都有好多組織
一黎個時IVE有動漫高級文憑
二黎個個年代,大學同每間IVE院校都有動漫學會
有D大學個陣時已經有自己既同人祭
同埋當時院校間係有聯繫,所以有D組織都好正常
仲有好多有識之士出身係當時,例如袁生同MK POP既東老師,都係個時同人出道既

之前我講過2000-2010年代港漫百花齊放
我唔是呢個年代,完全感受唔到
個個時代真係好神奇架,五大漫畫出版社,其中既天下出版社,老闆太子女係畫少女漫而唔係營運間公司
係呢幾年金錢至上既社會價值觀,會覺得天下個老闆係傻添
真冰火天魔張毒撚圖都係出自00年代既動漫節,香港人仲會買傳統港漫

其實我覺得10-20年代 香港後生仔睇動漫相關既人口係多左
只係由港漫遷移左去日漫
商業漫畫轉移左去同人場
呢年幾VTBER咁爆證明左唔係動漫人口基數少左,而係港漫唔夠競爭力
咁我覺得又唔洗太灰心既,天國稅,魔魔,MK妹本子爆到出黎,證明香港人仲支持港漫,只係要想方法脫穎而出
當然我都希望香港再有能力培養返本連載雜誌
(個人慾望係東老師同小金D作品可以更多人睇
樂觀D諗,話唔定港漫動力好有成效,好似點五步咁爆左出黎呢
動漫廢物係主要介紹港漫同日漫嘅網台
另外重有講美漫、電影、書等等節目
我冇睇港漫都keep住聽,班主持吹水係幾好笑嘅
一個人同司徒奈奈嗰兩集印象最深刻,笑到仆街,推薦你聽下

港漫咬蔗幫 第485集 一個人力挑全世界 Part 2
https://youtu.be/Umr6JtcsHu8?t=532
港漫咬蔗幫 第488集 司徒奈奈同動漫界有咩關係? Part 1
https://youtu.be/6OmGCyG9ink?t=69
ic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞