[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
主要係佢地上色比較偏明(即係白)
主色 影色 光色都係差唔多 個色調就似塑膠色
原來是咁
簡單D講,即係現代香港人係追求真確性,而日漫係追求變形的美,兩者方向唔同,所以香港人唔放低美術個套,好難畫得似日漫
你拎D畫比香港畫圖人睇,佢地永遠係骨架乜乜柒柒行先,而唔係過你表情動作畫得傳唔傳意
無野爆到
晏就5點出MK POP3 如果唔見我,麻煩大家貼下
出咗喇,等你貼
老師D畫功真係飛躍式進步
角色動作自然,取鏡多角度,透視正確,故事吸引
人地畫左十幾年真係睇到進步
睇下隨離畫左廿年個個
多謝幫推
我覺得老師最明顯係動作含義高明左好多

呢一頁右下角ANGLE姐,ANGLE姐隻左手除左SAY GOOD BYE之外仲有下次見既意思

呢頁WENDY指住自己即係表明我係約左你既人

呢D都證明左作者係有花心思,唔係為畫而畫
利伸:打手
大峽菊點睇呢個

https://www.hkcsp.hk/selected
前兩日唔夠訓,尋日昏迷左

我自己上年見到呢個計劃,覺得又係有心搞但D細節係倒錢落海既計劃
佢成個計劃都係抄「香港電影發展局電影發展基金」,先發行,後批錢
好處就係一定會有成品出黎,唔會洗左筆錢而無成品
但係缺點係製作期太短,成品可能會好垃圾

留意返佢報名日期係上年九月,我當你半年180日,要畫135-225頁漫畫出黎
而180日產225頁係日本週刊既一半速度黎
日本係1主筆+4助手既團隊形式畫,每星期四日,每日16個鐘,4日先畫到19頁
當你主筆有能力養到自己3個月全職畫漫畫,你仲要嘔4個助手3個月既錢
所以呢個計劃下,參加者人手不足下咁畫係常態
以PENANA最高產既小金黎講,佢一個月更3回都唔夠45頁
因為時間嚴重不足,所以你可以預期呢個計劃D參加者成品好大機會都係好參差

因為製作期太短加上綁手綁腳既規矩好多(講到明有紅線)
所以好多人都直接認為呢個計劃,只係政府過水比港漫老屎忽濕下手腳
(包括龜頭生野郎)
我自己都覺得參加人數比我預期多,我預5-10人到
袁生無宣傳已經過百VIEW
佢D FANS到底幾癲
omakase商業誌黎架喎
25正評
多謝大家支持香港漫畫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞