[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
我IPAD畫,而家主流電繪都係用clip studio paint
一D電繪年資大既畫手會用下PS上色
孫SIR訪問都好似有講呢啲

https://www.youtube.com/watch?v=JPcJh5mcdS0&t=367s

我諗你可以參考吓
Thanks, 依家仲練緊draw clean lineart.

睇到D illustrators喺youtube示範畫線好犀利, 隨心所欲咁勾自己想要的線. 我仲有好遠的路行.
電繪要求線既準確度高過紙繪
電繪差1MM同紙繪差1MM個感覺差好遠
如果對線有追求,可以用下矢量圖層
袁生嘅畫風本身就係賣點

我成日覺得袁生係有心畫成咁
我覺得袁生真係冇認真練,同佢自己腦袋個畫畫db buildup未夠。drawing from imagination 其實要先練熟life drawing 打好基礎,build up 佐自己個db先。
袁生係無心進步,講得更入肉既係佢覺得畫左就係交到貨,唔需要將件事做得好

呢張係袁生星期六開個自慰post既臨摹

先唔講佢角度唔岩呢種技術等級問題
剩係睇下佢既塗黑就知佢用乜心態黎畫畫

正常既塗黑係左手邊逐條逐條畫上去
袁生係小學生式右手邊直接撩上去就算
就算係中學生交功貨都未必咁hea
更何況袁生係中四中五選修美術
呢個已經唔係技術識唔識既問題
而係心態有無心畫既問題
問一下技術性問題:

小弟我係左手揸筆,咁畫線同其他手法例如塗黑等等係唔係應該要掉番轉,由右手邊開始掃/畫?
唔需要練右手模式,但講返尋晚既話題,你電繪對線畫有要求既話
將張畫左右反轉睇下有無唔妥既地方
呢招日本動畫師同插畫師成日用
唔知呢
袁生D野用黎攝下時間都OK既
https://www.penana.com/story/89312/騎士與魔法師/
可以㩒入去「留言」個版睇
smalltung=MK POP/廢柴學園作者,好似本身同人展就同袁生有幾句
虎三=爆屎傳說作者
D年紀比較成熟既作者同袁生有水吹
唔知後生班作者點諗

最近見到有呢部作品,全彩三十幾集好癲吓
https://www.penana.com/story/71139/%E5%9C%B0%E4%B8%8A%E7%9A%84%E9%9B%A8%E6%9E%9C/
係,前日開始比OMAKASE買起左
不過我偷懶無貼
不過呢個個題材好偏門吓,藍精靈...
睇左十幾話,個作者對人體結構好熟練,而且係世界觀都有落左D苦功
不過我睇唔落去,個主角太屁孩,好乞人憎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞