[香港人畫的漫畫]OKAMASE漫畫雜誌集中討論(1)[9成會沈底]

1001 回覆
36 Like 4 Dislike
唉唔識講
畫圖畫漫畫都算係門檻高嘅技術
點解喺香港會咁低賤呢
唔係想嘈交,都唔係想話自己識好多野,我都想香港動漫發到圍
但係香港環境同市場缺少既野太多
唔係一時三刻改變到
老師加油
同埋我自己覺得搞笑既係
香港同人賣精品賣到有精品必賺錢既都市迷思
反而原創漫畫展同原創插畫展都無乜人行
要我買隻都唔知乜水嘅原創角色膠牌放喺屋企?
積極啲諗,喺日本靠畫漫畫揾到食嘅都要有相當實力先做到
香港市場環境差啲只可以靠自己實力彌補
其實賣精品好唔好賺
行親同人展都有一大堆檔賣鎖匙扣明信片
而且唔知點解全部都係師奶擺檔
係檔主由少女擺到變師奶啫
我身邊既朋友都係賣插畫本同明信片多
佢地就算食正個期D紅動畫都維唔到皮
反而我聽D精品檔檔主收檔可以食得幾豪下
天才唔計
其實一般業餘要磨到手畫見得人
可能都要十年八年
變師奶都唔奇
你都係C9?
我自己覺得進步速度快唔快,好關平時點樣練畫事,仲有有無人教
學得好既人兩三年已經畫得好靚(快唔快另一回事)
我覺得進入左電繪時代之後,香港畫師同其他地區明顯係脫勾左,比人拋離緊
好大可能係用廣東話教畫畫既課程太少
絕對係
Mkpop個rg檔都係師奶睇

Btw原創only我之前都有擺
都唔算少人,係rg超多人啫
其實我幾鍾意擺原創only
嚟嘅都係對原創有熱情嘅人
氣氛唔錯
同文具合拼左係九展搞之後係多人左
最初係荔枝角D2搞個陣好靜下
我發覺畫得快係好撚重要
喺商業角度上
有時甚至重要過靚
冇貨交,甚麼都不是
除非你已經係大師
之前LIMITS果個20分鐘畫畫battle真係好衝擊
慢撚表示同意畫得快好緊要
但係我既認知入面

要畫得靚人地教會快過自己領會
有人教會好過你慢慢分析其他人點畫

反而好多人話老左會愈畫愈慢
但係我同好多三張野既朋友,掌握左重點之後,都係愈畫愈快

畫得快慢可以自己領會,但畫得靚唔靚要自己摸真係好難同耐
所以我成日都建議想畫畫既人,有能力就去上下堂
呢個POST之前都講過
hunger X hunger 既富堅老師都講過
「畫漫畫唔係畫畫」
背後既意思係畫漫畫為左準時交稿唔可能十完十美
我對富堅老師呢個講法係認同
商業黎講準時交稿大於一切

袁生都聽過富堅老師咁講,佢都有係高登定連登講過一樣既說話
但袁生無諗住改進
袁生有進步喎,star idol好明顯係靚過之前嗰啲
而且產量又夠

而且袁生生存咗咁耐,已經自成一個流派,如果啲畫大變,我怕大家反而唔習慣
STAR IDOL同格劍DLC隻眼係靚左有神左
但仲係畫到D女一直線同上身長過腳
同埋我覺得袁生過高既產量係導致佢「無進步」既原因
佢係返正職之餘每兩個星期一更
袁生既神龍刺青係黃玉郎最早期既畫風
袁生用曬工餘時間黎畫,係好有熱誠
但令到佢無時間觀察而家既流行去改變自己
如果佢真係好似自己咁講
畫完騎士與魔法師之後封筆一年去進修
以佢個畫底應該會有明顯進步
https://news.gamme.com.tw/1743416?fbclid=IwAR0PFdblrMhmIPOvZd29WgwO_q23se-lcoAxGF0LENJhZsFzykRMze9Jpr0

《漫畫家教你分鏡的重要》同一段台詞竟然會差這麼多 小小改變能讓讀者的感受大大不同
好驚星期日RG入唔到場
住大西北,上次朝早9點就派曬飛
即係6點要起身
push
Rg真係好癲
我唔係擺檔都唔敢去
Btw佢好似話一點先開賣現場飛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞