Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
芽吹一開始得200k yen本
諗緊月供人士,好似依加跌市時,應該停止買入TQQQ
同時再將月供個amount分階段買入SQQQ觀察市場,同時減少跌市帶黎loss on proit?
ARKK都已經跌左1/4,冇得唔認輸,早日cut loss廢事變8號仔
你試下咁做先,記得貼埋個操作出嚟畀人學嘢
從來無諗過買sqqq
只會hold cash買入tqqq
你個SQQQ spread而家點
爬左好耐文都睇唔明, 點解TMF到底係點樣做到safety net :(
利申智商90
股債負關聯性
琴晚彈返上嚟平咗sc喇
股票高風險高回報
債卷低風險低回報
當股市不穩既時候大家覺得投資債卷更化算
咁咪抽離股市入債市 債卷咪向上
你一個portfolio入面擺債卷 係跌市時呢部分咪會抵消股票既損失

要有定見
想問下從來無接觸過股票 應該試etf定正股先好
可以了解吓美股index fund先,例如VOO (S&P 500 ETF)
想睇書嘅話可以睇漫步華爾街。
如果你從未接觸過既話 通常跌個十蚊八蚊都會驚
真心唔建議一黎就TQQQ
out巴既VOO應該係最佳選擇
學下個股市點運作 有信心先SH得耐
如果你嘅目標係一勞永逸賺比較穩定嘅回報,etf會比較適合
真倉voo
開個模擬倉自己玩
睇你按金入幾多喎

如果100%按金,Mnq futures return 咪等如 冇leverage qqq囉
咁多位大佬 我媽咪哥冇用 媽咪哥我已經退出港股啦…..
https://lih.kg/2799292
我唔玩啦 比返啲錢我
今晚睇下點 再走一走先
照佢咁講 不如計我話
跌果時買SQQQ
升果時買TQQQ
永遠都賺
輕鬆
與其新手一開始就玩末日期 naked short,不如學返d低風險玩法先,同埋成日有新post問option
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞