Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
swap係index based唔需要改
正股要調整
不過講量一定係QQQ大過TQQQ
好明顯新6隻知名度大放舊6隻
舊6隻得fox聽過
呢d咪汰弱留強
*平均知名度
PANW都係cybersecurity
Fortinet真係唔識
好似QQQ咁佢本身持有既果6間舊公司股會點變做新果6間
就咁買賣咪搞到入成入之前價格波動極大
賣走舊既買新既
台股指數換成分股前夕波動都特別大
美國市場成熟可能好d?
咁撚兒戲
咁咪個個狗沖新果6隻,幾乎等於回購咁wo
新加入嘅FTNT、PANW都係cybersecurity,踢出指數嘅CHKP都係cybersecurity,淘弱留強。
另一隻踢出指數嘅TCOM咪中概股攜程旅行網。

btw, 新加入指數嘅FTNT、ZS、DDO都係QQQJ最大嗰三隻成份股。
https://www.invesco.com/us/financial-products/etfs/holdings?audienceType=Investor&ticker=QQQJ
而踢出指數嘅都係QQQ入面最細嗰堆。
https://www.invesco.com/us/financial-products/etfs/holdings?audienceType=Investor&ticker=QQQ
計市值既話其實一早知到會唔會入
LCID高位碌咁多落去都入到 之前大家都知佢會入
所以會唔會果陣大家已經入定貨呢 好難講
真係咁兒戲
認同
講得好
不過momentum係少數科學實證有效既策略
無論係中期定長期都有參考價值
所以先會有MTUM呢類ETF既出現
爽 好耐之前入咗airbnb
[閒聊] FX戰士久留美作者 投資虛擬貨幣失利

https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1639210574.A.F22.html

點解畫得出呢本野都可以中伏
因為作者人格同韭留美一樣
你有無source 解釋下momentum strategy ?
我諗起一堆TAA策略(tactical asset allocation),當中表現最優秀既都係以momentum 為主打,輔以避險策略捱過跌市震盪市。
我諗我可能會選擇組合分散,一部分投資物具有順勢特性(如股票,大部分時穩定上升,但危機時會收皮),一部分具有逆勢特性(如黃金,大部時間波動或升幅有限,但危機時表現優秀)。大部分時間,順勢投資物處於上升狀態,以rebalance 買入累積逆勢投資物,到危機發生先靠逆勢投資物拯救組合,rebalance 提供資金低位買順勢投資物。
但因為我宜家本金少,股票現價又貴、值博率低,貪心想大部分資金放逆勢投資物。等危機出現,倍大本金後先採用上述王道方法。我承認我心態都係俾no one wants to get rich slowly影響,唔甘心用王道正攻法。
加入我地大家庭啦
你呢種方法,100隻入面揀50隻表現最好嘅股票,我都唔反對。但我懷疑有幾多人願意機械式地長期執行, 因為一遇到大跌市或者長期波動市,就會動搖信心想轉其他策略,除非嗰筆資金對全倉影響有限、或執行者真係可以買完del app唔理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞