Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
BITO
lm
點解唔買現貨
一日升一日跌左好多日
decay撚全面進場
lm
btw, 上個post講過可以用公式estimate單邊市嗰陣LETF嘅跌幅。
https://lih.kg/vokOJbX

今日拎恒指嚟驗證吓。
恒指跌咗咁耐都係由高位跌咗30.27% (33484.08 -> 23349.38)
用公式嚟estimate,2X ETF會跌52.02%
公式:((1+2*((23349.38/33484.08)^(1/10)-1))^10)-1
實際上恒指2X ETF(7200)跌咗52.93%,(14.520 -> 6.835)。

再睇埋恒生科技指數。指數跌咗47.94% (11001.78 -> 5727.49)
用公式estimate 2X ETF會跌74.11%
公式:((1+2*((5727.49/11001.78)^(1/10)-1))^10)-1
實際上恒生科指2X ETF (7226)跌咗76.28% (13.620 -> 3.230)

依個準確度我覺得都夠用。不過真係單邊市先適用,大起大落嘅上落市就會唔準。
呢兩個星期咪大起大落市 sosad
2018, 2020年嗰隻先算真。大起大落
其實無升過,日日都升到半路跌
實際係日日跌
即係收decay撚皮
我今星期已經準備好捱5棍
每日5棍?
tmf
11月26日的“黑色星期五”波動率指數飆升 54%,是過去 30 年中最大的五次單日波動率波動之一。

乜原來咁誇張,揸緊SVXY感覺都仍然良好。

自1990年以來,已有19個交易日波動率指數飆升40%或更多。在這19次中,有18次,即95%的時間,標準普爾500指數在一年後走高,而且漲幅很大——平均為20%。

不過VIX急升都唔洗緊張。過去VIX急升完都唔代表會跌,反而1年後多數係升。

https://www.cnbc.com/2021/12/05/market-history-says-omicron-volatility-isnt-a-reason-to-sell.html
教主可以準備開又又又硬食咗一個回調
幾日都係臨收市3分鐘大棍轉燈收市
殘忍只需一棍
今次唔同 tqqq教滅團
我新手
呢個回調同之前個幾次比較算大定點
霹靂sell
18年唔係有隻VIX ETN爆倉咩
都係5%倉位玩吓
同埋deleverage咗無上次咁容易爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞