Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
把口講清倉酒呀者,加倉又話你知咩
以前BRK囉
點解以前無諗過買美股
我都係2年無旅行去先開始諗下d錢點用
之前買廢老收息股賺息饋差價勁on99
呢兩年先感受到美帝既利害
On9得過我早年跟保險買派息基金
雖然2年拎返都有15%唔駛蝕,但係只係咁啱係整低位買入先有
巴打計劃hold幾耐財自?
我算好彩
畢業出黎做野既時候美股已經係潮流
10年希望財自到
你2007會問自己點解以前無諗過買港股
至今仍然忘記唔到當年開港股直通車日日千幾千幾咁升
竟然係最後派對
2007年"直通車"消息 港股3個月狂漲1萬點 至31958歷史高位
其實港股係咩時候開始走下坡?
以前中學miss話佢每年聖誕都會買一手匯豐俾個囡
早幾年gathering我地問佢啲匯豐而家點
miss話一早斬哂
我慣左用國運論睇
由2008大陸覺得可以爭做世界霸主果刻起港股就注定收皮
佢會走出國際(美國上市)+自己做埋香港果份(大陸自貿區當然冇撚用但係香港金融實質上一部分已經變做大陸人run)
當然呢個係2021望番去既結論
我第一本書係漫步華爾街,然後就開咗個firstrade
聖誕鐘
舊年40樓下仲叫屋企人溝
好彩唔駛坐艇 而家轉曬美股
好彩你係睇random walk 唔係睇富爸爸
老美喺唔喺度我唔會知,因為我唔喺度
港樓囉,結果唔洗講啦
不過港樓嘅未來就...
要武肺level囉
而家最擔心係加息加太快
所以減下倉睇多陣先
佢慢慢加就唔洗驚

始終呢個世界太多錢
人總要搵個位放
我相信科技股一定係其中一個大熱
各位師兄,想問下宜加入SOXL會唔會高追
By defintion你喺破頂嗰陣買入一定係高追喎。咁都唔算高追嘅話,無嘢係高追啦。

不如你直接問「SOXL會唔會跌返落去?SOXL會唔會不斷升?會唔會日後唔會再低過而家依個價?」
不過依個post啲人都唔識預測末來,答唔到你。
怕高J咪weekly short put住先
教主果7條真言真係已經集大成
所有問題都可以搵到解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞