Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
主要資金都係買返收息股算
好名
ALL IN 左儲蓄保
都係入咗呢個post 後先改
留意返儲蓄保係差過投資嘅產品,唔係儲蓄
LM
真正考驗TQQQ擁護者既時刻終於來臨
LM
過檔嚟玩LETF啦
TQQQ跌返10%試試佢?
大家如果真係驚股價雙殺可以考慮下用因子配置去分散投資, 順便將成個投資組合嘅exposure 減低下
高汁留名
新post lm
想問有冇CRYPTO RELATED 既ETF ?
Gbtc ethe
聽晚
呢d fund黎 只係係OTC到
係交易所正式上市既得BITO同其他幾隻
crypto so far係冇letf既 唔批比佢地
直接開個Coinbase買好過喇
GBTC年頭啲Premium貴到
BITO同BTF既inflow冇停過(唔計上星期)
我諗呢類ETF會慢慢取代同類型既OTC fund
如果擺落portfolio入面長渣既話 用futures既ETF去取代OTC fund根本冇咩分別 咁就梗係揀個方便既玩
GHTC最大問題係2021年開始keep住有discount,仲要越嚟越嚴重
https://ycharts.com/companies/GBTC/discount_or_premium_to_nav

BITO係期貨ETF而唔係現貨ETF (現貨ETF俾SEC reject咗),始終都係驚Contango。
https://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E8%99%9B%E5%B9%A3%E6%94%BF%E7%B6%93%E5%88%86%E6%9E%90%23&suid=1704800861
洪巴你好
早晨out巴
再跌多d就變backwardation架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞