Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
預期下星期成個星期都好大振盪
Dec 10, 2021 08:30 AM 出CPI
Dec 14-15*, 2021 FOMC Meetings (* Meeting associated with a Summary of Economic Projections. )
Dec 17, 2021 Quadruple witching day
唔知點樣入市好
怕就等明年入貨
如果sh 唔差在一時入TQQQ
有冇試過test TQQQ+TMF?
其實四巫日講法幾無稽
假定左會因為option同期貨結算而造市拉低個股,但係唔好話拉成個market,淨係拉低aapl要用幾多錢
都唔講要沽期貨沽到佢大跌有幾大風險

不過我相信fomc已經夠佢跌獲甘
QQQ有成一百隻 VOO有五百隻 唔驚
1,2 一向都係 但係美帝惡起上黎d油井同頁岩油話開工就開工
3 一早升左 你睇CPI失控就係佢簽果一刻開始
4 再過幾年比東南亞拎走供應鏈就唔同講法 最多留個成衣市場比你
5. 你指香港本土咋嘛?除非疫情搞到中港一齊全面鎖港
係 試過一次就冇用
西方搵其他source+替代品
近年好似又用過一次 日本完全冇反應(唔sure)
另一個系統性風險咪美元
可能美元大幅貶值,港元轉掛人民幣之後人民幣大幅升值
咁TMF UPRO兌返港紙都會少咗
(不過只係理論上有可能啫,我唔係話會發生)
1其實一半半,俄佬自己都要外匯
4成衣呢啲低級嘢先走得多,反而比較高級嘅先難走,始終基建同供應鏈等等都好過東南亞好多,當然宜家大家慢慢走緊,要取代係時間問題,就好似中國變世界工廠嘅過程咁,但要時間
我覺得港幣掛人民幣反而會大幅貶值
港元唔掛美金=垃圾

你id扮乜鳩 佢點會SH
咁就真係返工對沖

個倉ATH一口氣回左2-3%好痛啊
每季reb一次最好係通則黎 empirical試絕大部分portfolio都係
都係假設,現實梗係唔可能
掛人仔港紙根本冇存在價值,直接取消都唔會掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞