Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
姐係69就不賣岀 咁去到幾多錢先賣??
急升得咁勁先黎入貨
睇10年真係驚閪
睇百年真係驚閪
玩TQQQ 都要睇百年,咪玩啦伍寶
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

工作表1 =全供款推落sig line
工作表2 =一半供款推落sig line

黃格係30%規則,係對上12期收市價低於30%啟動,之後無視3次股價反彈信號(即同比上月綠字)用意在於鎖定股票,並於第4個反信號rebalance

同tmf/tlt/edv不同之處 tmf會係股災時提供保護,信號配置就要求你低位buy & hold 等待反彈再釋放獲利

優缺點
配置長債 較易受加息通漲消息刺激,容易波動,可能會有短期股債雙殺,平時或者好似拖累左tqqq既錯覺,而且rebalance如果到期可能會有點“不如預期”,可參考樓上Fx巴打個回覆,但回調或股災會提供強大保護力 ,降低MDD 如果能唔睇市,守紀律供款rebalance 長遠黎講絕對係上上之選

信號配置只用短債vcsh mdd方面未能做到tmf一樣強大保護力,但整個方案較為靈活動態,低位時要求買入並鎖定股票,平時會有適度cast out信號,心理上會較為安穩,到期調整,信號公式會話比你聽點做,你唔駛太多主觀想法,要買幾多?幾時買?咩位買?升完又要問 幾時放?咩位放?放幾多?

例18年底回調手持38%vcsh 武肺前20年1月 手持40% (工作表2)

當股市不斷波動,產生既判斷就會多,負面情緒又會影響判斷,好易進入鱷魚法則,止蝕收皮
百年之後老美仲係唔係到都成問題
巴打好有心 我需要返去慢慢咀嚼 唔明再問 祝巴打早日財自
我係覺得而家基本面未會大跌先咁玩
有咩事我就直接清倉走人

而家大市我認為仲有小小空間上
跟住我都會慢慢減再等位溝
基本面未變既跌市我唔會點驚
其實真係唔少人allin 加月供tqqq
不過完全唔建議跟
LM
我好奇有幾多連登仔有SH一樣野超過10年既經驗,同最終結果點(我諗5年都少見)。把口就講睇十年,通常揸超過一年已經唔容易,一個浪冚埋黎就走人。
跌市嘅時候大量資金流入TQQQ, VOO

12月6日最多資金流入TQQQ

當日買到TQQQ出現0.53%嘅premium (即係TQQQ價格高過每股NAV),上一次premium超過0.5%已經係20年10月30日
我已經hold左超過一年
正常人都係跌市買入
我 656 復星 hold左5年 輸左好多,開始反省自己問題
新手一定係高j
多謝post 主 學到野
以前未搵到值得SH咁耐嘅嘢
SH美國國運
Mpf
真,如果佢唔係咁穩、升得咁靚,portfolio都唔使整
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞