Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
投資是自負盈虧的!TQQQ係高風險投資產品,隔幾個月就會跌兩成以上。
例如21年2月、5月、9月、11月都試過。投資之前應該諗清楚風險承受能力,高追之前應該要做好坐艇嘅心理準備。

Leveraged ETF介紹篇
前言
受到全倉TQQQ巴打啟發,2021年4月開始留意Leveraged ETF (槓桿ETF)依樣嘢。5月中開咗開咗post講leveraged ETF。
當時TQQQ股價仲係99.15,開第二個post嗰陣係141.79,開第三個post嗰陣係150,第四個post係170,第五個post係168,第六個post係160.84。
而家係150.08,即管睇吓之後點發展。

由年初至今經歷多次回調,TQQQ, UPRO仍然頻頻破頂、越戰越勇。
同一時間ARKK浮浮沉沉、GME距離高位仲有一大段距離,一眾中概股長跌長有。

依個post會解釋乜嘢係leveraged ETF,同埋TQQQ點解咁勁。
依份Google doc會有最update同最完整嘅文章:
https://outliersecon.page.link/EkNy

之前嘅post:
Leveraged ETF 討論區
https://lih.kg/2518419

Leveraged ETF 討論區 (2)
https://lih.kg/2714659

Leveraged ETF 討論區 (3)
https://lih.kg/2751539

Leveraged ETF 討論區 (4)
https://lih.kg/2762952

Leveraged ETF 討論區 (5)
https://lih.kg/2776162

Leveraged ETF 討論區 (6)
https://lih.kg/2788964

全倉TQQQ巴打嘅文章,我就係受到依篇文啟發:
【數學+歷史分析】 Leveraged ETF 可否長揸?
https://lih.kg/2409324
乜嘢係Leveraged ETF?
Leveraged ETF (槓桿ETF,簡稱LETF)係一種高風險嘅投資產品,有機會輸哂大部份本金。
就算係最出名嘅TQQQ,如果喺最高位入市之後遇到科網股爆破可以輸99%,即係輸9成之後先入場都可以再輸9成。遇到金融海嘯可以輸95%,即係1萬蚊本金得返不到6百蚊。(註:TQQQ喺2010年先推出,以上計算係根據模擬結果)
單單係2020年Covid-19一役,TQQQ已經試過跌72.8%。
雖然長揸好多年係有機會升返(都有機會升唔返),不過用輸得起嘅錢去買就好。如果買得太多,有回調嗰陣會容易受唔住壓力。喺大型股災嗰陣好容易輸哂本金。

戴完頭盔入返正題。Leveraged ETF係用複雜嘅衍生工具去放大某種指數或者某種資產(benchmark)嘅每日回報。
例如TQQQ每日嘅回報大約等於Nasdaq 100指數嘅3倍。Nasdaq 100指數升1%,TQQQ就大約升3%;Nasdaq 100指數跌2%,TQQQ就大約跌6%,升幅跌幅都同樣會被放大3倍
Leveraged ETF有咩種類?
睇一隻Leveraged ETF,首先要睇佢追蹤邊樣嘢,以及佢嘅倍數係幾多倍
有啲Leveraged ETF追蹤大盤指數 (例如S&P 500, Nasdaq 100),亦都有啲追蹤個別行業。

以上紅字係比較熱門嘅槓桿ETF,新手想入門可以由佢地開始研究。
另外仲有五花百門嘅槓桿ETF,例如追蹤VIX期貨嘅槓桿ETF:UVXY (1.5倍), SVXY (負0.5倍)、追蹤貨幣嘅槓桿ETF:EUO (歐元負2倍)、YCS (日元負2倍)

大家想發挖更多可以喺google search "List of Leveraged ETFs"。
我嘅心得係「少人玩嘅嘢多數係伏」,即係每日成交量比較細、資產規模細嘅嘢,背後總會有啲原因。太偏門嘅嘢最好唔好玩。
TQQQ嘅資產規模大約130億美元,每日成交額幾十億美元,Leveraged ETF之首當之無愧。

槓桿倍數越高風險就會越高,即係3倍會比2倍更高風險。上面提過大型股災嗰陣可以輸9成以上係指3倍ETF。2倍嘅風險細啲,不過喺最高位入市QLD (納指100 2倍)嘅話,遇到科網股爆破都可以輸94%、遇到金融海嘯可以輸超過8成。喺2020年Covid-19一役,QLD都試過由最高位跌55%。雖然都跌得多,不過比3倍ETF已經算好好多。

至於倍數係負嗰啲叫Inverse ETF (反向ETF),係用嚟做淡嗰陣用嘅。美股氣勢如烈,就算睇淡都唔好做淡,不過下面都會學術討論吓。

雖然我講到Leveraged ETF好恐怖,喺股災嘅時候隨時可以輸哂所有本金咁。但係喺好景嘅時候,佢都可以升得好勁
由今年年初至今(2021-12-05),Nasdaq 100已經升咗21.91%,三倍槓桿嘅TQQQ同兩倍槓桿嘅QLD分別升咗65.10%同44.04%。
同期S&P 500指數升咗20.83%左右,三倍槓桿嘅UPRO同兩倍槓桿嘅SSO分別升咗72.28%同45.90%。

由TQQQ發行至今,升咗大約200倍,同期QQQ只係升咗大約8.3倍

如果1985年10月1日嗰陣開始用1萬蚊揸TQQQ ,即使中間經歷過87股災、科網股爆破、金融海嘯,嚟到今日你都會有1400萬。(當年未有TQQQ,以上純粹係模擬結果)
Leveraged ETF嘅複息效應
睇到依度你應該想問「點解TQQQ咁勁?Nasdaq 100指數升6.8倍,TQQQ唔係升20.4倍(6.8*3)而係100倍?」
簡單嚟謂,TQQQ強大係因為複息效應(compounding effect),依個features係Leveraged ETF獨有。用孖展、期權、期貨等等嘅槓桿工具都無依個效果。

Daily rebalance
一般嚟講,槓桿水平係會隨住股價上升而下降,隨住股價下降而上升。
Leveraged ETF每日會進行一個稱為daily rebalance嘅動作,去保持槓桿水平喺目標倍數,例如TQQQ就每日保持喺3倍。相當於「升嘅時候加槓桿,跌嘅時候減槓桿」。

睇兩個交易日嘅話,指數走勢有三種可能性:(1) 連續上升 (2) 連續下跌 (3) 先升後跌 / 先跌後升
升嘅時候加槓桿,會令TQQQ喺指數連續上升嘅日子賺得更多。
跌嘅時候減槓桿,會令TQQQ喺指數連續下跌嘅日子輸得更少。
下面會再用幾個數學例子去講解 如果太多數學睇唔明,skip咗都無所謂。

例子1 當指數連續五日升10%
指數:100*(1+10%)^5 = 161.05 (+61.05%)
2倍ETF:100*(1+20%)^5 = 248.83 (+148.83%)
3倍ETF:100*(1+30%)^5 = 371.29 (+271.29%)
借3倍資金買1倍ETF:300*(1+10%)^5 - 300 = 183.15 (+83.15%)
結論:喺連續上升嘅日子,指數上升咗61.05%,照計2倍、3倍應該分別係上升122.10%同183.15%。
但實際上2倍、3倍ETF分別上升148.83%同271.29%。
複息效應會令2倍ETF升得多過指數2倍、3倍ETF升得多過指數3倍。

例子2 當指數連續五日跌10%
指數:100*(1-10%)^5 = 59.05 (-40.95%)
2倍ETF:100*(1-20%)^5 = 32.77 (-67.23%)
3倍ETF:100*(1-30%)^5 = 16.81 (-83.19%)
結論:喺連續上升嘅日子,指數下跌咗40.95%,照計2倍、3倍應該分別係下跌81.90%同122.85%。
但實際上2倍、3倍ETF分別下跌67.23%同83.19%。
喺連續下跌嘅日子,複息效應會令2倍ETF跌得少過指數2倍、3倍ETF跌得少過指數3倍。
Volatility decay
「人不付出犧牲,就無法得到任何回報。」
「人沒有犧牲就什麼都得不到,為了得到什麼東西,就需要付出同等的代價。」
「凡事有優點都會有缺點,要享受優點就一定要承受缺點。唔可以只係享受優點而唔承受缺點。」

上面提到嘅複息效應(compounding effect)聽落美好,但係享受嘅同時亦都要承受接下來提到嘅波動耗損(volatility decay)。

股市唔會只有連續上升或者連續下跌,而係不斷升升跌跌。
喺「先升後跌」或者「先跌後升」嘅日子,就會出現volatility decay。
Volatility decay嘅意思係當指數跌完之後升返去原位,Leveraged ETF個價仍然會比原來低。

如果你上網睇其他文章,大部分都會話俾你聽volatility decay好嚴重,股市長期橫盤就會輸錢,所以leveraged ETF唔適合長揸。
等我舉兩個例子講吓volatility decay有幾恐怖,你喺網上搵到嘅例子大概都會係咁。雖然依度比較多數學,但係依樣嘢非常重要,希望大家耐心睇。
例子3:指數一日升20%、一日跌25%,不斷重覆20日
數式
指數:100*[(1-20%)*(1+25%)]^10 = 100 (無升無跌)
2倍ETF:100*[(1-40%)*(1+50%)]^10 = 34.87 (-63.13%)
3倍ETF:100*[(1-60%)*(1+75%)]^10= 2.82 (-97.18%)

Graph

指數回到原位無升無跌,但係2倍ETF同3倍ETF分別跌咗63.13%同97.18% ,依個就係volatility decay。

不過以上例子純粹虛構。真實世界股市一日嘅波動唔會咁大。
理性嘅讀者應該問吓依種情況喺現實之中出現嘅機會有幾高、出現過幾多次。
以Nasdaq 100指數嚟講,1985年10月1日至今總共9071個交易日入面,單日下跌超過10%只有4日,跌最多嗰次係單日跌15.08%。(1987-10-19:-15.08% 2020-03-16:-12.19% 1987-10-26:-11.69% 2008-09-29:-10.52%),而單日下跌超過5%只有64日。
以S&P 500指數嚟講,1923年至今單日下跌超過10%只有4日,跌最多嗰次係單日跌20.47%。(1987-10-19:-20.47% 1929-10-28:-12.34% 2020-03-16:-11.98% 1929-10-29:-10.16%)

因此單日大跌20%、一日升5%一日跌5%持續一整年嘅情況係幾乎不可能發生。
以2021年初至今,平均嚟講Nasdaq 100指數每日嘅波幅只係0.86%。

就算一日升0.86%一日跌0.86%持續一整年,TQQQ嘅decay都係大約6.44%,並不算嚴重。
指數:100*[(1-0.86%)*(1+0.86%)]^100 = 99.26 (-0.74%)
3倍ETF:100*[(1-3*0.86%)*(1+3*0.86%)]^100 = 93.56 (-6.44%)

Leveraged ETF唔可以長揸依個觀點,似乎經不起實證考驗。
參考資料:
List of largest daily changes in the S&P 500 Index
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_daily_changes_in_the_S%26P_500_Index
Lm
用危險嘅方法玩安全嘅嘢
既然投資指數咁勁,點解大多數人唔會咁做呢?
點解唔見啲大學生、姨媽姑姐投資麥當勞、可口可樂依啲公司?

巴菲特都相當推崇投資指數,佢多次建議其他人買跟蹤指數嘅指數基金(e.g. VOO),並指只要長揸50年就會變得富有。
Amazon創辦人Jeff Bezos曾經問過巴菲特:「既然你嘅方法咁簡單,點解其他人唔學你呢?」
巴菲特回答「Because no one wants to get rich slowly (因為無人想慢慢發達)」
其實好多散戶都知道指數基金勁,但係佢地唔想等足50年,等到老咗先發達。
所以散戶寧願買啲無人識嘅細公司(俗稱妖股),好多人對依啲妖股一無所知,但仍然成副身家擺落去,博佢短時間內升幾倍,偏偏唔肯買世界上最優質嘅公司,然後一年慢慢賺5%。
「買妖股回報高但勝算低,買優質公司回報低但勝算高」就係一般散戶面對嘅難題。

點樣解決依個問題呢?我諗到嘅答案就係「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

用現金買指數,屬於「用安全嘅方法玩安全嘅嘢」。
用現金買妖股,屬於「用安全嘅方法玩危險嘅嘢」。
用槓桿買指數,屬於「用危險嘅方法玩安全嘅嘢」。

一般最安全嘅指數基金係指QQQ, VOO依種。巴菲特建議嘅係長揸VOO 50年。依種非槓桿嘅ETF比較安全,唔係依個post一直講嘅槓桿ETF。
但係我依種平民心急唔想get rich slowly,就需要用槓桿嚟買啲跟蹤指數嘅嘢,放大回報。

槓桿嘅方法有好多,例如孖展、leveraged ETF、期權、期貨。之後會詳細討論。
我衡量過之後覺得2-3倍槓桿嘅話leveraged ETF係最合適,即係跟蹤Nasdaq 100指數就QLD (2倍) TQQQ (3倍),跟蹤S&P 500指數就SSO (2倍) UPRO (3倍)。
孖展有斬倉嘅風險、期權期貨知識要求較高,操作上亦無leveraged ETF咁簡單。
如果再高啲槓桿就可以揀孖展期權期貨,不過槓桿水平越高,勝算都會越低。指數雖然勁,但係槓桿得太盡都會令你由贏變輸。

3倍槓桿已經足以令一般打工仔十幾廿年內get rich。如果你想一兩年內get rich?咁六合彩可能會更加合適。
留個靚名
TQQQ咁好?我all in啦!
TQQQ好又唔代表要all in 凡事太盡,緣份勢必早盡
首先指數雖然長線嘅講會係升,但係短線都可以插得好勁,亦都有機會橫行一年以上。而且leveraged ETF係用一種危險嘅方法嚟玩指數。做危險嘅嘢就更加要小心謹慎。

用咩心態去揸TQQQ
心態方面,全倉TQQQ巴打講得好啱
1. 要有本,得一萬幾千不如買多本書算
2. 要夠膽,齋睇唔買講咩都嘥氣
3. 要有耐性,發達唔係一年半載既事
4. 要情緒穩定,輸唔起就唔好賭
5. 要有自知之明,唔好以為自己識預知未來
6. 對世界要有基本理解,買終丐股就死得
7. 要適可而止,孖展孖太大就算隻股票真係十年百倍,中間跌三成都夠你破產
https://lih.kg/beaJRPV

如果你本金只係得一萬幾千,TQQQ唔會幫你馬上財自,但係你唔好因為心急而愈賭愈大。雖然大家都唔想get rich slowly,但係短時間內發達真係唔realistic,投資要有一定嘅耐性。賭得太大一來容易令你情緒波動做錯決定,二來容易令你喺逆境爆煲。

建議大家可以睇返全倉TQQQ巴打嘅勸世文:
[勸世]最近龍市多咗人講TQQQ,我想同大家講千祈唔好愈買愈大
https://lih.kg/2760022
貼住咁多先。
詳細資產配置的方法可以睇Google Doc:
https://outliersecon.page.link/EkNy

入面介紹咗連登唔同門派嘅配資方法。
(e.g. 全倉TQQQ、股票債券配合、運用信號做UPRO/TQQQ、現金rebalance)
最近跌市可能大家都好驚,又驚聯儲局縮減買債提早加息,又驚變種病毒。但係大家都無能力預測未來,無人知道一年後到底升定跌。

我地應該做嘅係為唔同市況做好部署。而唔係憑感覺一陣all in、隔一陣又清倉,轉頭又再all in。

強いポスト名前を残す
lm
留得名
Lm
聽日一定仆直
恒大正式收皮
lm
lm
新武肺美國社區爆發
星期一大家又想跌幾多
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞