Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
LM

用portfolio visualizer計,80/20跑贏咗全倉TQQQ,而且sharpe高0.3、sortino高0.9
可以返黎開新post
識嘆
btw, 突然諗到有樣嘢想講,我覺得好多人其實唔清楚自己嘅投資目標。

聽到財務顧問講「有保證回報,肯定唔會蝕錢」,就覺得好呀好呀。
聽到銀行RM講「個個月都有息派」,又覺得好呀好呀。

但係為咗得到「保證回報」「穩定現金流」需要放棄啲咩,大部分人都無諗過。
而自己又係咪真係咁需要「保證回報」「穩定現金流」呢?同樣亦都無諗過。
咁又真係好多人都覺得每個月有錢加大就好開心嘅
我就懶過鬼唔想做嘢,早得一日退休就係一日,太少回報做唔到呢樣嘢就冇咩意思,平時有得使大啲都冇用
同打online game一樣
AAPL突破$180
Tqqq
唔係好明你呢段想引申D咩
為咗得到TQQQ既三倍回報,大家有無諗過背後隱藏咗咩風險?
如果下年fed仲未開始加息,但股市已經開始回調加上通脹維持4%以上,成件事就會變得好有趣。
加息or不加息,this is the question
好日都唔做一次covered call,上星期五一賣就開始升
有機會發達,同身邊人有共患難易共富貴難嘅風險
滔滔洛,未驚過
到時買返一樣姐
今個星期五到期183
唔關LETF事嘅
純粹近排同朋友傾計,佢俾保險佬氹咗去買啲保本plan,之後又後悔。
佢風險承受能力又唔係真係低到中間蝕少少都驚死,只係佢聽到保本就覺得好吸引。
慘過你 我已經有200股call鬼走左
盤後set 167根本入唔番
最尾TMF SCO一齊減持等機會入
有無諗過世界上容納唔到幾多散戶財自,每有一個散戶財自,勞動市場就少一個人供應,通脹壓力就會累積。

你可以想像到10年後一大班連登TQQQ教徒財自後日日上連登叫春既畫面嗎?股市本質上可以gel頭叫春既人數係有上限既。一人升天代表有更多人成為地底泥。

你每買一股TQQQ就有一個對家賣一股TQQQ,散戶唔太可能賣,現時以累積TQQQ為主,即對家多數係大戶。你做任何買賣都要諗下對家係傻仔,定自己係傻仔。
volatility decay同埋一夜蒸發大部分財富嘅風險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞