Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
所以好快執笠
一般programming緊係python好
R係處專門處理數據既language
不過我backtest到而家都仲未感覺到非寫program不可 excel仲頂得住
某程度上都ok嘅,吃力不討好囉

極北巴有底唔明點解要上唻問,今次真係連登仔名句,其實唔難

Google Sheets好狗,淨係可以用Google Sheets去攞Google Finance data,唔可以用Google Apps Script去攞。寫program只會綁手綁腳。
唯一好處係方便share。
我識programming姐
但我冇做過任何quantitive finance既野唔識都要問下
元宇宙除左meta有無咩其他etf
一日輸一日人工就話唔驚
日日輸輸足半份糧就開始淆
係 完全冇撚人玩 同TQQQ一樣用TLT options好過
其實點解想睇每日走勢?
你個portfolio係好多條件好active咁去trade嘅?
我抄完佢d data之後整合左落自己張sheet到 理撚得你鎖script
唔係 純粹想睇下
因為portfolio visualizer個網得monthly
上次12月1號想去佢個網backtest 點知未有data
所以就有DIY既念頭
我有諗過可唔可以寫個discord bot
可以幫我log低幾時做過咩trade 而家賺緊定豬緊
可以公開比成個ser既人查到 完全公平公開
不過得個諗字 自己冇寫呢d bot既經驗
你擺上連登
絕對可以
https://github.com/Pycord-Development/pycord
呢個係python既discord bot library
佢可以定時定候行你既function(例如我每2個鐘睇steam有冇限時免費驚)
當然可以set command比discord友用
我諗住寫個function係每日朝早報P/L 同埋做backtest既command

其實仲有telegram bot
不過我冇乜用telegram 所以算了
之前TMF sc夾死過好幾次 4 6月都係臨到期一野扯10%
tqqq拆股啦
下年1月21日
TQQQ都越升越高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞