Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
人民幣匯率唔係自由浮動,同國力國運未必掛鉤
只要中國願意,習大大一聲令下聽日已經可以大幅升值。只不過中國需要使用外匯儲備嚟守住匯率,匯率set得越高就越難守。

不過匯率依啲真係無得估。
typo 「只要中國願意,」嗰句係多餘
四個字 廣場協議
我覺得將來情況會更差,將來未必有好似Volcker咁癲既人去狂加息用重藥治通脹。就算有,當初加息後失業率都升到10%以上,股市十年橫行上落。宜家美國乃至全球債務問題比當時嚴重得多,單獨面對過高通脹或過快加息其中一樣都足以引爆系統性金融風險及社會政治動蕩。美國聯儲局要完美掌控市況同執行貨幣政策先避免到兩邊災難發生,而我覺得無咩可能做到

宜家狀況就好似2015年中國,多咗人開始講支爆,意識到中國發展模式完全不可持續,用發債不斷谷投資。但真正要爆要等到近一兩年,由貿易戰、疫情做導火線。支爆論支持者就一路俾人笑。宜家都多咗人關注全球債務問題,但無人知幾時爆,雖則終有一日會爆。

美國方面,好多連登仔覺得美國爆就全球都會死,做咩都無用,然後就停止思考,合理化自己唔需要考慮系統性風險。但每一次金融災難都係一個財富轉移既機會,問題係你企係邊一面。

往好嗰方面諗,美國1970、1980年代既慘烈市況奠定往後十幾年直到2000年既美國大牛市,股神巴菲特同其他出名投資者都喺呢段時間跑出成名。高通脹,或大跌市,都可以有效消除股市過高估值水平,災難完結為往後股市發展提供健康基礎。
咁就要睇下疫情完結要幾耐同高通漲係咪真係由供應鏈濟後引發,只要後者係真又快解決到咁我又看得係我有生之年應該都見唔到美國崩潰既時候,只要唔係我有生之年出現就
屌那星
NAIL Spread 開貴咗
Unit Cost 3.0022
how about rebalance band?
唔敢講 直覺上TQQQ呢d咁volatile既唔太適用
我backtest試過用band去trigger rebalance通常輸靜態reb
問下洪巴點睇
通常出左事先會醒起
聯儲局不停放水托市本身就係一大問題
所以佢再唔加息、再唔收水,我真係對我嘅portfolio無乜信心大佬真係MMT大撚曬咩
有咗SRF
根本就變恆常放水機制
銀行唔會因為流動性問題借唔到錢爆煲
啲銀行/基金知道自己唔會輕易爆煲,只會為咗賺錢變本加厲做更危險既交易,直到玩到成個系統收皮。
因為銀行收皮佢地都唔會收皮 commission已袋理撚得你
反華爾街果排d撚樣係樓上開窗望住落下d人毫無悔意
我都覺得SRF係fed下放左放水權力畀大型銀行
其實加入SCO條數靚咗嘅原因係咩
因為VOO/UPRO同SCO correlation係-0.49,TMF只係-0.32
同埋約略睇過下幅度,SCO跌市時嘅反應都大好多,cover得足啲
會一直跌係個問題,所以唔會用太多
但有無啲經濟上嘅原因support?剩係個數字靚咗,但我唔明個原因,好不安油價跌,經濟可以好亦可以壞
但係經濟差油價幾乎跌硬,所以喺最需要對沖嘅大跌市嘅時候特別有用
再深入啲就要等其他高人講解
我反而對數字比較有信心,因為好多嘢升跌都係事後解釋,同一件事升又得跌又得,不如直接睇數字
除非太過違反常理,咁就要再詳細睇睇
如果由x1.09 到x1.1 會唔會破壞平均
% 越高 sig line要求cash越多 會提前rebalance
我而家想1 3 5 7 9 11月每次供8000
Set 1.1
應該都唔會rebalance補得太多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞