Leveraged ETF 討論區 (7)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
下年一定加息啦,問題係加幾多次啫
btw, 雖然上星期五出完通脹數據之後升,不過我都有啲擔心星期三聯儲局會議
都真係有啲新手喺tqqq風險呢方面係未夠informed

但更多人係高估咗投資嘅所謂「風險」,同「風險」所帶嚟嘅影響,寧願好後生就擺啲錢去換risk free return
放心啦,出年加息起碼震走一批弱手
但市場上無人擔心
「每有一個散戶財自,勞動市場就少一個人供應」
少左既人力咪靠automation補翻
美國多左咁多唔想番工既人口佢地都未叫春就係咁解

「你每買一股TQQQ就有一個對家賣一股TQQQ」
TQQQ唔係期貨唔係options 佢係靠swap
銀行之所以同Proshares簽swap唔係對賭 而係銀行自己對沖去賺個risk free rate
TQQQ = 80% 正股 + 220% swap let's say
TQQQ每賺3蚊 有$0.8黎自正股 有$2.2黎自swap
但唔係銀行輸左$2.2 銀行買番一樣咁多既QQQ賺番$2.2對沖架
我幾年前都想像唔到炒Bitcoin啲人發哂達。
散戶不太可能賣更加唔符合我喺連登嘅觀察,11月第一次上180嗰陣,連登已經一大堆人16x、17x放咗。
知易行難
美帝龍市咁耐,你喺中間抽10~20年唻睇都好大機會財自到,呢個係事實
點解事實上又冇咁多人財自到,一來可能以前資訊冇咁發達(但香港都已經有好多咩都唔識嘅廢老SH藍籌發過豬頭)
二來,知易行難
ETF要買多多都有得買 唔係零和遊戲黎
Marker makers會將股票換成TQQQ然後出售賺個差價(cf. NAV)
好多人買TQQQ既後果就係好多market makers買NQ100堆股票換做TQQQ
唔會話有人short TQQQ short到跳樓架(雖然不排除有)
ETF有creation嘅機制。如果好多人想買TQQQ,但係無想放TQQQ,買家就要出高啲價。
如果價格高過NAV,機構(AP)可以搵發行商買TQQQ,然後發行商就會發行更多TQQQ賣俾機構,機構就可以將TQQQ賣返出去,賺取NAV與市價之間嘅差價。
因此賣TQQQ嘅人唔一定係睇淡TQQQ,佢地可能只係想做arbitrage。

ETF運作機制:
https://www.etf.com/etf-education-center/etf-basics/what-is-the-creationredemption-mechanism?nopaging=1
係得MM先賺到 普通人邊到可以承受幾%波幅去賺果小小
Leveraged ETF 討論區 (8)
https://lih.kg/2806479
講時講隻covered call NQ100又係越派越跌
點解佢地咁鍾意玩呢味
QYLD?
蝕價速度係賺息1/10咁上下我接受到
automation可以幾大程度解決通脹問題,只能由時間解答,大家拭目以待。我睇法比較悲觀,時間有限今次唔展開,原因有部分類似automation 點無法令全人類,最起碼發達城市既人平均工時下降,至少歷史工時下降主要原因多數係工人運動+議會政治,唔係automation。

點對沖都好,本質上QQQ就係有一方出貨,一方入貨。用對家思維考慮一單買賣有無利益係一個唔錯既逆向思維。
Leveraged ETF 討論區 (8)
https://lih.kg/2806479
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞