歐美主流樂壇集中討論區68

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
依家先明

我邊有咁多默水 不過篇野擺Adele度都適用
我都係swiftie 呀
竟然冇咗
點解會咁
佢呢條片係咁唱歌
但呢段係佢咁多條片最放得開
成個人痴左線咁
我都係由欣賞作品嘅角度出發啫
我覺得佢可以喺有限嘅歌詞入面交代到大概嘅脈絡
純粹係覺得佢真係寫得好啫
包括女主同男主嘅簡短事蹟敍述
The wedding was charming, if a little gauche
There's only so far new money goes
They picked out a home and called it "Holiday House"
Their parties were tasteful, if a little loud
婚禮是如此令人着迷 又如是那般拘謹
而當今更只有揮霍無度
他們物色了一個新家 並取其為「假日之屋」
派對是如此端莊典雅 又如是那般吵鬧

Flew in all her Bitch Pack friends from the city
Filled the pool with champagne and swam with the big names
And blew through the money on the boys and the ballet
And losing on card game bets with Dalí
融進城市中的那些豬朋狗友
用香檳盛滿酒池肉林 與名流們拍浮在泳池中
當然不少得糜費在男孩和芭蕾舞上
接着在德利的卡牌賭局上敗得一塌糊塗

刻畫到女主嘅人設 世人對女主嘅不平
It must have been her fault his heart gave out
但是他的逝去必然是她的罪責
And the town said, "How did a middle-class divorcée do it?"
接着鎮上的人議論紛紛:
「一個中產階級的離婚婦女是如何掠奪其芳心的?」

最後由第三人稱敍事
用一句"and then it was bought by me" 轉到第一人稱
非常smooth嘅轉折
而小鎮居民對佢嘅評價
好似the maddest/the most shameless呢類adjective

同埋睇返佢所述女主Rebekah嘅事蹟
"Flew in all her Bitch Pack friends from the city
Blew through the money on the boys"
正正同佢自己有少少不謀而合
昔日到依家已經支離破碎嘅超模團
不斷地換男人
同埋當初佢搬入Rhode Island時 當地嘅居民對此真係好反感
彷佛佢好似係昔日嘅Rebekah咁
至於更深嘅metaphor... 我就自己都唔buy
新手想聽吓外國band,有冇推介?
有質素嘅swiftie
好多喎
你唔收窄啲好難推介
你鐘意邊類band
每次聽依首歌都好似置身係rhode island咁
好有feel

另外首epiphany 都寫得幾好
講武肺醫護同埋佢阿爺打仗嘅經歷

Only 20 minutes to sleep
But you dream of some epiphany
Just one single glimpse of relief
To make some sense of what you've seen

講述係武肺下醫護嘅長工時
同埋軍人為防敵人突襲要長期保持清醒

佢地都係用依二十分鐘嘅時嘅去合理化佢地經歷嘅野
醫護經歷嘅生離死別
戰場上嘅殘酷殺戮

雖然依一切嘅經歷係唔應該合理嘅
但係佢地只可以合理化一切而提供動力繼續落去

我每次聽到依一段都會眼濕濕
The Weeknd has officially announced the follow-up to 2020’s After Hours, and it’s arriving this week.

Alongside a trailer for the project, The Weeknd revealed his new album Dawn FM is out on Friday, Jan. 7. It features Tyler, the Creator, Lil Wayne, and more.
點解佢呢排好似隔兩個星期就出一次歌

不過感覺上近期無邊首single打得起, 可能比Blinding Lights養大左個胃口
最想佢同Ari再黎多首
今次隻碟應該仆硬街好快會比blinding light磨走
BL都做咗GOAT 都冇野好輸
take my breath皮已收,呢個era救唔救到要睇下佢之後啲single點,不過佢最hit嗰幾首應該得starboy係首單,所以應該都唔係冇救嘅

不過佢die hard fans好似唔多,之前啲hits都係靠後勁上位,加上呢排eom airplay又創新高,所以我諗abel單曲榜應該未必可以空降冠軍
唔係candle in the wind咩
無,純粹想知依家hit邊隊band
同posty首歌都冇曬聲氣了
你唔提我,我都醒唔起one right now
post呢排又係plug唔起歌
而家最hit咪BTS
Coldplay而家都有出歌
首My Universe 10月做埋Billboard Hot 100 冠軍單曲
而家韓國當道,歐美band group 多數唔夠抽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞