儲值卡/上台資訊區 (26)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
如果用app 自己mnp,應該買邊張萬能卡?
暫時黃黑嗰隻雙月卡係得嘅,即係正常萬能卡,至於年卡得唔得要勇士去試,試咗得,就可以用更平方式mnp年卡了
你不妨課金試吓買張,睇吓用唔用到apps mnp ,得咗你就成功了
淨係買$65好似延長唔到365日
一向萬能卡,必須增值先可以延期,plan還plan互不相干,其實咁嘅操作方式,只不過係儲值卡基本步,唔難明白,只不過依家有啲卡,改善咗可以買plan當延期,咁係由於多咗啲超過一年嘅plan,咁就要做多啲改善漏洞

其實儲值卡最大舊肉,正正就係增值,正常增值券都無乜折扣,落咗叠要增值就正中下懷,最好迫到最少3個月增一次,你睇食蕉做到上市,賣卡賺少啲,正價分銷增值先係肥肉
咁即係話以我理解,如果張卡到期,但係通話plan 未到期,最後都係用唔到?
當然,到期就要快啲增值,3萬好快死,一無訊號就無得救,只有搵3門市sales上台食貴plan
但增延長365日嘅金錢遠遠大過一年通話所需要嘅金錢,咁咪即係永遠入邊會越來越多錢?
我用咗7年幾嘅PCCW-HKT 儲值卡(現CSL),於2月上旬發現,收發通話及短訊變得遲緩,
研判係SIM卡快壞先兆。
喺旺角西洋菜南行C記查詢後,銷售員竟建議我轉用月費計劃上台。
由於我係低通話量用戶,轉月費計劃(約$100)並唔划算,加上實名登記在即,
於是把心一橫以MNP轉台。
幸好睇咗喺呢篇帖子後,決定改用「3萬」方案。
傍晚收工後去到旺角道嘅食蕉中心,用咗大約5分鐘辦理3萬+MNP手續,
並等待下星期某個日子正式轉台。
儲值卡一向係咁,hello每年$40,幾多人積咗唔少錢唔知點使…..個台亦搏你唔用,甚至有日棄餘額走人,咁佢就贏晒

當然一日有儲值額,一日都未輸,總有機會用咗佢
其實嗰間嘢啲sales好鬼,之前有人去mnp hello,個sales不斷講過遲啲要實名一定要上台之類,有人俾佢嚇走咗,當然有人當佢發噏風照做!所以你唔應該俾佢大走你,直接講換卡就得!如果你張卡只不過普通pccw儲值卡,就無乜必要留,通話費又唔係平,但如果係hello 嚟……,又被騙了,不過3萬都好嘅
基本上逢親遇到呢啲嘢
想繼續用同一個台就屌爆個sale屎畀replacement
換新環境就揸住大卡瀟灑咁行出門口再行去第二間電話公司就得
想請問下 用緊3萬 去食蕉轉個陣交左身分證
算唔算已經實名左 3月1號之前洗唔洗做啲咩?

如之後實名制 點樣可以副data sim用一張月卡就掉一張 要轉用年卡 用10年就10張quota ?

還是用返主卡3萬直接買數據plan?
應該唔算,身份暫停仲係只用於mnp,你可以再問食蕉核實使唔使實名

至於之後實名又點取消舊卡以保留quota,暫時未有消息具體點做,但肯定用佢個apps做晒相關工作,依家全香港儲值卡用家都密切留意之後點玩法,但到依家都未有一間有個說法實際點做,咪等多一陣睇吓有無update 囉,3萬暫時主要係將堆卡轉晒去用apps查詢同管理先,可能量大,所以分批轉緊
乜原來收電話/SMS 慢左係張卡準備壞
以前用得耐張SIM 卡壞,得一個情況會出現:只有壞同冇壞,就係無論如何會無訊號用唔到。
乜原來收電話/SMS 慢左係張卡準備壞
以前用得耐張SIM 卡壞,得一個情況會出現:只有壞同冇壞,就係無論如何會無訊號用唔到。

長知識了,唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞