UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
買 psldx 2倍槓桿基金
應該係20年長期債券掛,我都冇考究,d人話當佢1.5倍 Tmf

所以我囉佢黎比,能拍住TLT EDV當合格啦
用幾% sig line
7.5%
月計會唔會太高? 如set太高 cash 消耗大,變左太多rebalance 可能縮窄獲利

無錯, 用6% 計到大約630萬, 你會用咩?
upro 4%

tqqq 試緊5 因為tqqq波動大

如2月 upro 7.5 tqqq 9

季 未知 因為唔夠2個月 同每月多

每月調節次數多 幾何累積上去好大
Ok
呢個方法核心 係保留到子彈係30%規則 用到盡子彈,鎖定盈利

規則越多越有利,反而信號線要保持增長之餘又唔可以消耗過量現金
1.075^ 12=138% 我估 好快就要rebalance
試左4, 5, 6

5%最好

5.5 比 5 仲好
唔係好明cash <20%係點計
例如上一個月 12@$5 UPRO $40 cash
而家升到 12@$20 UPRO $40+$20(月供) cash
咁樣 cash<20%?
留名等tqqq教學
唔太想揸tmf
點解? 唔係upro+tmf ?
睇唔明
唔係好明cash <20%係點計
例如上一個月 12@$5 UPRO $40 cash
而家升到 12@$20 UPRO $40+$20(月供) cash
咁樣 cash<20%?

當唔理條SIG LINE

第一個月
total: 12X5+40= $100
stock: $60
cash: $40

第2個月
total: 12X20+40+20= $300
stock: $240
cash: $60
60/300 = 20% (未要rebalance)

如果第2個月stock price係升到21蚊
total: 12X21+40+20= $252+60=312
stock: $252
cash: $60
60/312 = 19.X% (要rebalance)

我了解係咁
如果唔用CASH, 而用TMF, 因為TMF 價會改變, 係數咪再難計D... :(
再睇睇先 唔該哂
Backtest計數用cash
實際操作照入TMF 賺到咪當新資金
跌呢?
ching 你咁做data snooping好易overfit
手動計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞