UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
sig line每月1.055會唔會太進取
我暫時係用 P x 1.13 + 2000 (按季調整,月供1000,sig line入月供既2/3錢)
因為我覺得TQQQ 1年有70%升幅已經好足夠 / 誇張

題外話,呢期睇下會唔會有機會建大d個倉
當時TQQQ $120一路上升,買左1/4倉
SOXL $37買 但連10%倉都未有
TQQQ好少睇 UPRO 多過60%會COVER唔到,成日REBALANCE

標普波動係比納弟弱

UPRO 3.5-4% FOR 每月
7-7.5% 2個用調整
9% 季調 (未肯定)
話時話我研究緊更加有人性角度設定sig line但係仲未肯定得唔得

例如 同比上月下跌的話暫停推高sig line
第一個諗法係 唔太贊成
sig line存在意義係一個standard,好似係圖上面 一條向右上行既線,唔理個市升/跌(大跌除外)

如果要跟情況 / 情緒而去改變sig line上落幅度,咁佢本來意義就減少左

要人性化的話,我係其他方面着手
- UPRO / TQQQ / 其他ETF
- upro : cash = 6:4 / 5:5 / 7:3 / 8:2
- 每月/第2個月/每季調整
- 按個人預期 / 承受風險能力改變每月預期 (1.035, 1.04, 1.05)
- 月供比例 (50% / 70% / 100%)
- 中跌時買入多少(跌多於30%時做法不變)
呢個純粹係個人調整,比如跌20%,有時跟sig line會買好多,但如果下個月再跌,cash更不足/個人心理不平衡。所以中跌時,我會買入cash既一半,如果再跌就再買,但回升就一切照舊

有太多太多野可以做adjustment,所以我會覺得去調整sig line,反而唔係一個最好既做法(如果要人性化)

其實我都唔知啱唔啱
有道理 按風險承受配置係仲係概念時已有

如果sig line設定跟隨tqqq/upro韻律流動呢? 即是我地唔假定佢幾% 直接按佢同比上月表現計

例如
2010年1月 0% 18000
2010年3月 +16% sig line = 18000x1.16=20880(未計供款)
2010年5月 -21% 暫停sigline 增長 用回上期sig line 20800
2010年7月 +10.4% sig line = 20880x1.104
=23051…

有時我擔心因為一時喜惡 會主觀左設定sig line 跟隨LETF黎行好似統一D咁
啱啱用左excel試左少少
呢個方法好似會變左只買不賣

呢個plan既做法係按sig line (=預期),去調整股票/現金比例,想做到升時按段獲利,跌時按計劃撈底

如果sig line跟上月表現走,假設UPRO上升10%:
1. Sig line = P x 1.1
2. UPRO該月結餘 = 上月的UPRO x 1.1
而 P係等於 「上月的UPRO」股票價值
可用既cash,就只會係月供既錢

如果真係要改,可能改預期值?
比如市好時就1.045(每月),個市表現差時就1.035
好 明天試下test
幾好 持有4成現金 跌市對我影響不大 月頭又可以調整

情緒上絕對安穩

最好跌多廿蚊
如果黎緊30%規則發生 我係會嚴守指引
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg?e=aHC0sK

TQQQ 兩個月調整一次版

9% SIG LINE
Not “未清倉既星期一有逃生門好自己醒水
救得一個得一個。”?
唔係..我放左電話入褲袋按錯條友回覆
唔知點解變左我講
美股根本好易玩…
https://lih.kg/beyOnDV
#27 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
投資新手想問
呢個方法係咪建基於 美股長線只升不跌 先有得賺
事實美股拉長幾十年黎睇長期升多過跌,包含海嘯,高科技泡沫時代

未來美股長線亦都一樣,就算黑天鵝影響都不會幾十年熊市

就算反複向下一樣有機會賺錢 表內好多時都低位rebalance 但依舊能獲利
所以想問下TQQQ/CASH 1個月調整定兩個月調整好?
SIG LINE 只係VA變化既一種 主要戰術都係趺30%-->鎖定---->再利用REBALANCE釋放反彈既利潤

呢D係Value Averaging冇設定既
樓上有2個月版 係可以睇睇

個人認為2個月會好 雖然backtest上每月調整高d
SIG LINE 個 增長率係主觀既 係3X 波動表現之內

如果增長率太高每期都補錢就會變左儲錢咁 一個迎合到大部份投資者情緒 可以適度CASH OUT 先可以長久致遠慢慢玩

DCA 每月投入當本金太大 而股市下挫 每月供款佔比慢慢縮小 當股市回調投入去發現改變唔到 溝唔淡 對股價下挫對應動作不夠 會產生無力感
當然好處是無需諗太多

SIG LINE 對回調股價 做出好多相應措施 根據信號越趺越買 低位規則發動則根據信號要求加碼鎖定股數

理論上係會高賣--低買 , 但任何方法都係講紀律 我自己做過TEST 如果失去紀律 唔跟信號做"30%規則" 獲利只剩3份1 17X萬--->6X萬
新手一問 想問係跌到sigline7%補貨 定係每月月結時補 一直下跌既補貨操作係點 下跌每次補貨投入既錢係上限係幾多?謝謝
SIG LINE - 月尾收市價既UPRO/tqqq結餘 / 股數 =(買入/賣出)信號

本身18000 upro 即下期是18000x1.07= 19260

到下期假如結算日 upro /tqqq 只有16000 即19260-16000=3260 就由cash補回3260到upro/tqqq 每期看信號行動

趺30%不理會反彈信號 (5次for每月) (3次for 2月一次調整)
明解了

我自己都研究左一陣,角色定位為19年11月入場,模擬一下準備預到上年既股joy,綠色係最高位跌30%既時間,黃色係最高位跌30%後再跌多30%既時間,而我既設計係最高位跌30%後,每跌多30%就動用一半既CASH入場,直到冇晒CASH為止,然後SH。

發現加注到最後,都係要承受到失去本金50%左右既壓力,要承受得住,先可以得到後面幾倍增長既成果。
然後我係最下面再有模擬一下黎緊既日子會再下跌30%既情況,去評估要失去幾多既盈利去參考。

因為我覺得如果由2011年開始backtest感覺上冇乜用,因為始終太遠,個陣既股價咁低,一直買一直買,就算經歷上年既股joy,都根本傷唔到肉..所以我覺得個入場設計要係接近股joy前既高位咁樣先有意思。
我之前做過一次全個周期 0供款 30%規則時按兵不動 3萬元終值大約只有39萬 同樣0供款,但30%規則有做的話,會升到66萬大約只有3份1

當股價下跌 趁低吸納始終都係金科玉律,當30%啟動時 再跌的話信號已經引導你打光子彈,這時就要睇個人勇氣

任何配置方法都無法避免mdd 當你由高位all in 直跌5-60% 跟跌30%加注 然後再跌再加
當中感受相信大大不同

如果冇信號引導 係亦唔知應該要幾時買 ,買幾多? 同樣反彈之後,你亦唔知幾時賣,賣幾多,可以又賣早左,錯過左反彈既紅利

所以tqqq backtest 最終跑贏 其他股債配置 原因在於 tqqq波動大,容易比upro進入30%規則 所以一時下跌,只需要做好對應措施,還是可獲利,唯一風險就係忍受dmm時情緒,情緒影響判斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞