UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
所以接近就好 唔會拉咁貼個sig line
tmf日日跌 心理上唔太好受
同埋ching嗰backtest做到50年代好d,
睇過d papers話2010年之後嗰市其實唔多正常,尤其係嚟多次lost decade可能你個sig line唔啱用
UPRO 得2010

TQQQ得 2010 3月

又唔可以好似BACKTEST咁用 CASHX -200
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTJfeE3Ohn8DWS-T?e=8QY1w4

TQQQ 設定 5.5% SIG LING 月供1000 組合增長到556萬

5.5對比TQQQ 波動度適中 2010年以來 只是5次現金低於20%才REBALANCE (30%規則唔計)

同比 TQQQ/TMF 386萬 /TLT 253萬 /TQQQ 100% 685萬

DDM 37%
仲勁過tmf等tmf升返啲就跟機
係咪即係升就cash out
跌就補

30%不出場嘅話,就5次升突都唔cash out?
悟性有啲差唔好意思
升係可以適度cash out

跌30% 係無視5次反彈 第6次重置 將鎖定反彈既貨cash out 保留購買力

so 越多30%規則 則賺越多,所以tqqq比upro 更加有效 upro30%規則次數少
留名
打錯 545萬 臨訓太累打錯sor
唔該
另外想問係每月+5%定5.5%最好?
見excel係5%但你口講5.5%
未改番5.5

用5 到5.5都可以 因為唔想太過迎合獲利不停拉高sig line

5%-5.5% 無論點走 tqqq獲利%都追得上cash消耗 但低於5 成長性會過度受壓 始終納第升幅較強
頭先望excel有啲5%有啲格仔5.5%
仲有
巴打我唔明2010年6月,個15233點嚟
低於20% 重置
哈哈,拉少格

改番了,餘額多1萬
計少1格差好遠 拉到最後成565萬

check 完 全部5.5%
但未夠20%喎
係23%左右,但見你重置左
咁搞笑難道我眼瞓 ?等我返去公司開電腦睇下先
唔肯定係咪我計錯因為我本身數學好差
但真心覺得巴打套方法啱我
揸cash感覺穩陣過tmf,然後仲跑贏tmf就更加好
岩先睇過 冇錯,如不重置 cash 只剩4%

23%係上期

tmf 棍上棍落係感覺差d 但backtest 食正幾十年低息周期,獲利加乘
未來加息周期tmf好似無咁好?
溫和加息的話 其實只係波動大
個file係咪唔見左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞