UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
Fact checking 緊每月執行

我發現竟然大量獲利 但因為144行數 我而家要細心睇下有冇錯

最後做出237萬成績 已經拍住左(upro+Tmf) 我check完冇錯 運行多幾次岩數 先再公佈

sor 做左廿幾個表 調錯左未試過攪咁大壇龍鳳 加上電腦白痴
加油 ching
諗住試下用一年睇下效果
所以我先睇咁耐
多謝巴打我已經剷咗啲多出嚟嘅excel表

季度唔會考慮了 無論改咩參數都唔及每月調節好多
多謝ching, 我睇完你之前既excel, 大約明白你既做法, 亦想試下你既方法, 等我再研究下

全tqqq 信徒既諗法我應該做唔到, 心血少都頂唔到

多謝全tqqq 巴既意見
多謝巴打 希望各界高手改良下

但開風氣不為師 我知識有限
btw, 訊號線依個諗法我覺得似covered call,同樣都係升穿某個位就減倉。
75 比25 沒試過

1. 結算日跌30%就all in, 但係唔係好明點解仲有16%
2. 若果下個月再跌30%, 應該再all in一次?
3. 如果之後幾次反彈都只係正幾個%, 係咪照出場?

最後唔係好關事嘅,
ching點睇用波幅較細個股(ko, faang 之類)代替bond/cash,
可以靠牛市一齊上又唔會跌太甘
vcsh /bsv /shv for 短期停泊

1. 唔係all in 係信號要求買 則買入 all in 意思係規則期可以既話 要求你all in 則係已穿30%之後繼續插,則可用盡用力攻擊

剩16% 係11年9月進入規則 買入5212股 但之後反彈信號連續沒要求買入 所以剩16%現金

2,係

3,係 綠字同比上月增長當反彈信號
All in算啦 大爆升
支持all in 不過策略性all in
Tmf 對加息消息好敏感 gel一排頭又跌
係 直接rebalance

30%規則除外
大佬,股神咩,知道幾時係低位就好啦
就係因為唔知幾時先要攪咁多規則

等信號跌果時all in 都好過永遠時間一到就rebalance 60/40

平平穩穩賺到錢獲利又唔太差夠啦 情緒上唔會high 到晚晚Gel頭 跌既時候又吸會恐慌到失措,因為呢個月多出黎又cash out,第時仆左落黎又自然買夠佢
用「止賺」「贏就縮」黎形容會覺得好un耳
用「保持購買力」就成件事正面好多
幾乎每一期都會多於60% UPRO
而且CASH 係向下慢慢消耗 到低於20%重置
其實都係一路買緊UPRO 學沈大輸講 "消耗性ALL IN"
玩呢信號配置,其中一個好處 你唔駛再為大盤操心,大升唔關你事,唔駛成日gel頭,因為升多過你sig line都係cash out出黎 大跌又冇咁驚 揸實cash等下期信號叫我買幾多

去年武肺我揸住5成cash慢慢買 個心係踏實好多,何況呢d大漲小回?
感覺上巴打個方法再踏實過Tqqq:tmf
如果做到回報差不多
準備賣晒所有tmf然後跟機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞