UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
我想補充一點當本金越嚟越大嘅時候你all in嘅壓力就會越嚟越大

而且可能好多巴打第一筆錢係死慳死抵儲番黎,未必能承受到

所謂忽略人性就係人人永遠都會高估自己持貨能力
我都係咁樣既諗法
教主既全倉 係龍市時係最強

但2019年起,突然暴跌既情況出現次數有增加到,
我望住武肺個段時間,覺得自己一定捱唔住離場

洪巴既方法未必係最好,但顧及人性地諗,呢個係比較適合自己既方法
其實係我年紀大,怕死

我後生廿幾年 我可能入教
寧願做配置撚犧牲profit減少MDD
2018到今日TQQQ已經經歷2次50% Drawdown
自問冇咁大心臟
單計回報率屙煙一定贏
但我認為信號配置唔係對沖虧損風險,而係心理風險
比起指數下跌,唔理性嘅投資行為先係虧損嘅主要原因
tqqq 應該高d 8%不過份 tqqq波動度比upro大應該可以cover到 1年= 58.7% 只要不超過60唔會太頻密rebalance
其實唔理性嘅行為,只要個人心理質素差,用咩方法都會一樣

到你季度rebalance時用樓主嘅計法, 跌咗係應該加倉嘅時候, 唔理性嘅人係會覺得"等下會低啲"

又或者未夠期rebalance已經頂唔順清倉走人
留名 弱智表示有d睇唔明
歡迎交流
任何投資方法都要嚴守紀律,就算all in 咪一樣,仲易左一巴右一巴

係武肺時揸住39% cash點解唔敢rebalance?

巴打睇法帶點偏見
樓主驚唔驚手痕破戒
應該唔會,私下行左1年 不過果時未玩3x LETF
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSR_4ujDgf6troaP

7.5% sig line 信號
模擬獲利170萬
CAGR 40.1%
UPRO 增長5355% (年複合39.6%)
武肺期獲利152%
DDM39.6%

運行左好多版本,執過d式,7.5% 2個月調整

暫時是最好,10年至今呢12年來cash out同in 平衡最好,証明 1x=2.5% 2x=5% 3x=7.5
最合用呢個sig line方法

我試過調到 10~12% 會發動多左rebalance
除非自己將來會肯投入資金,否則7.5比較適合
筆誤,是無視3次股價反彈信號,唔會賣出,揸實
所以2個月定季度rebalance好啲
想跟樓主 十年後請你食飯
係15年2次都抓到底位 18年底同武肺3月底都抓得到,但每月1次又覺得太密,有d買完下月仲係要買,未跌夠,感覺浪費了子彈
授人以漁就夠

始終要有紀律
跟低位去調整頻率好似偏向防守
如果用季度會唔會變得進取啲
季度試過9%-12% 增長信號,12會多左次rebalance
明了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞