UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgUCDRCZt8yJeLm8n?e=PWwW2v
我剛才用BACKTEST 模擬一次 一個恐懼投資者用呢個方法結果會如何

設定
1. 每月駛清光儲唔到錢 , 不想供款
2. 股價上升時心情興奮日日GEL頭 股價下趺時日日恐慌刪APP
每期0供款 而且當30%規則發動時 由於面對股價產生恐慌而不敢買入(股數為紅字)
只肯每月9%增長 而且只會低於20%時REBALANCE 其他盡量不動

結果
由獲利441萬下降到242萬 但由於無加碼 DDM 會減少到29.2% 整個武肺只少3成 但最終獲利卻減少45%
(如照舊每月供款但不執行30%規則 =370萬)
更正 mdd 36%
洪巴最尾有冇諗到更好方法

btw上星期五冇入到就睇下佢隻新病毒有冇料到
跌市更加要推sig line 咁先可以買多d

我降低左rebalance 門檻 低於10%才rebalance

https://d.docs.live.net/466568767440c076/10年模擬2個月版%207.5%5e1%20SIG%20LINE%20@UPRO.xlsx
- 7:3 比例 stock vs cash
- 每季調整
- sig line + 2/3季供錢(e.g. 季供$3000, P x 1.13 + 2000)
- 低於10% cash才rebalance

- 當季下跌大約15-20%,會參考sig line指示,但如果條數係要all in淨低既cash去追sig line,我會買住一半手頭上既cash先,下季再跌就再買/跟sig line,但若回升就重跟sig line買賣

- 出現-30%情況,在上升的第三季才rebalance
(e.g. 1月大跌,4月+7月+10月升,在10月第一天才以7:3 rebalance,若10月下跌,就等到下年1月回升,才rebalance)

暫時係咁樣做住先利申未入齊貨
13%會唔會太高?
我自己做既 用12% 加一半供款 3000/2=1500

用12% 咁多年只有一次需要打光子彈rebalance
係一開始all in 會好 如果你受得住波動

但人總係會高估自己持貨能力
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgTjLo6lyJPAS6lkg

參考我這原始版本( 9% sig line 加一半現金)

整個組合最後去到498萬

比其他資產配置都高,因為tqqq波動大,而且都係低位all in 反cup 所以有戰略性all in 係會比一般配置高,但如果取其風險獲利平衡,資產配置實在少不免
我用TQQQ黎計

同埋要rebalance既次數印象中都係唔多,番到屋企先再upload上黎
其實係咪咁岩扑中先高回報
而家感覺上係每季調整回調時獲利更高但精準度低
每月調整精準度高但損耗大
所以兩月調整就拎到個平衡?
唔明咩叫精準度???

當本期下趺 但SIG LINE繼續拉高 一下一上 要補足既錢更多

下期回升就算少少睇落都會多 每月調整需然SIG LINE係^12 但可能太貼市 子彈怕會打得太快但未趺完 兩個月調整 會比較中庸D

特別玩TQQQ 波動大 兩個月可以比每月調整抓低位多D

至於現金捐耗?? 都係按%睇 10萬同100萬需求應該一樣 係咪咁意思?
巴打有料
我本身月供緊TQQQ TMF然後每個月用inverse volatility 做rebalancing
黎緊都想參考下你個方法同rebalance少啲

有冇研究過月頭同月尾做係有咩分別?
Backtest應該係做月尾?
應該2,4,6,8,10,12月尾最後交易日做結算 ,係1,3,5,7,9,11月第一個交易日做調節
我返去都砌個excel simulate下
有興趣將啲規則執返落formula咁睇落mechanical啲

不過tqqq個問題係冇cover到.com bubble
因為2000-2010年先係對科技股最迷失既十年
可能要搵方法砌一砌個假既tqqq去試下
所以我用upro

不過我認為.com時代唔會發生,始終有盈利貢獻,元宇宙就算吹,但基本因素尚在,最多回調,但好似.com咁應該機率好低
精準度指扑唔扑中開規則嘅時間
舉個例,假使唔同月份完尾嘅收市價對比八個周期最高價係咁:
1月 +5%
2月 +2%
3月 -31%
4月 -29%
5月 +37%
6月 +43%

如果季度調整咁啱3月做就扑中不出場,但如果4月先做就發動唔到,食唔哂個升浪
月度調整就一定中

損耗就係學你話齋射子彈太快
係 射唔中30% 差小小都冇計

upro 2015年9月係差小小先中 但沒辦法 規則就係咁 冇完美時刻
如果平時月供 開規則嘅時候就2月供得唔得
唔明?
Sorry成日日撈亂供款同調整
姐係平時就每月調整食波幅,當扑中不出場規則就減慢至2個月調整,到重置完又回復番每月調整

會唔會太複雜

照舊得啦 以為你話唔供款
但唔記得左兩月調整TQQQ sig line係幾多7.5%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞