UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
假設我12萬起步 供款+8000 點樣計落去
72000 UPRO / 48000 CASH
第一期SIG LINE 72000 X 1.075 + 8000 = 85400就係你下期信號線
下一期 假設1月3調節 睇番12月尾結算日 UPRO幾錢

1. 如果UPRO多過85400 就CASH OUT多左既 即係如果你UPRO升到有90000咁就CASH OUT 4600 咁你UPRO餘額同SIG LINE接近一致

如果不夠 就由CASH補足 令到UPRO 夠$85400
完成後
下一期SIG LINE 就係85400 X 1.075+8000=99805 咁你3月1號就睇下2月尾夠唔夠99805 唔夠就由CASH補 有多就CASH OUT
thx樓主, 月頭出糧試下跟先
希望10年後可以請你食飯
嚴守紀錄,祝成功
嚴守紀律,祝成功
但我自己計個時,買TQQQ,好少會出現少於20% cash
反而係成日出現 > 40% cash

少於20% cash多數係跌30%先出現,
我諗緊既係,當跌多於30%,
下個月繼續跌,我就算cash少於20%,都會繼續買,直到0%,等反彈2次,第三次反彈先rebalance(每季)

我仲未試過用每2個月去計
想問下個盈利係咪冇計到月供2000
定係我諗錯咗
跌30%規則係最大, 如果少於20%cash都不2會重置,忽略3次反彈,若然規則期繼續跌要求買股票,應該能買則買,甚至all in

因為已經跌左30%不出場,如果下期再跌到要求補足股票,應該已經深潛 呢個時候唔應該保留現金,全力攻擊

至於你話tqqq升到太多現金 我建議超過40% 就掉去TMF CASH只保留40%

係跌30%規則時 TMF可以幫手反擊,係規則完成重置時連TMF一齊REBALANCE 咁TMF係下跌時產生既盈利CASH OUT出黎
忘記打了 23.8 sor

copy漏左
我都唔係好明
睇番2010 11月組合價值47552
但係cost=30000+2000*5=40000
除番都係升19%
咁即係冇咁高盈利?
我夜d番去開電腦睇下先,可能係我計錯左拉錯式唔定
唔知係唔係分享條link嘅時候 撳左允許編輯
啲式有d亂
就咁睇左一眼唔多明
可能要返去再慢慢睇
Btw依家voo 同upro各40%
想轉咁啲錢去tqqq 但又好似好高價
比例少d 可以4成tqqq 6成cash

真係回調到時買番多d 唔調都叫做有參與
駛乜咁撚煩
教主gel頭 = 減下倉
社工gel頭 = 加下倉
其實寫個program 自己trade有無得諗
留名先
呢個version 灰色hightlight左果兩個時期
2015年1月, 9月
跌既時間先黎賣做rebalance會唔會有D反人類?
巴打多謝你嘅分享
我仲仔細研究緊,有少少地方唔太明想問問
跌30%規則啟動嗰度係咪指之後嗰3次都係要零操作淨係入金就算?
多謝巴打,我有諗過呢個問題

首先係 所有配置backtest 如果系統set左rebalance都會係低位時強制執行

但如果換當時 我地唔知下一期股市會點,15年1月當時股價跌左10% 。如果照搬過去upro , 咁cash就剩12%, 如果股市繼續下跌,則upro跌多左但唔夠現金備用,但事後我地知股價反彈11%,睇番當然係蝕左

但當時我地無水晶球,只能rebalance 收窄下跌空間 保留40現金水平

我拆番rebalance 去到2015年7月已經剩5%,之後15年9月下跌25% 現金已經負25%

現金太低反而影響左獲利 雖然睇落蝕左,但sig line 慢慢推番上黎 最後都獲利185萬
又要再執excel
另外想問下揀債券有咩要留意
暫時用緊SCHZ+TMF
係,excel 上收市價旁邊綠字係對比上月=反彈信號 留意12年5月係買入唔係賣出,當期跌19% 所以買入

入金係規則內信號要求你買,則買。如果賣出就不理,鎖定利潤等反彈完畢
TMF對利率,通漲等市場消息較敏感,所以波動會大D
好慘 原來我另一入每月excel 入錯7.5條公式

所以係咁rebalance 收窄左sig line 而家又執緊,試緊

請忘掉我話2個月調整係最好果個post
頂你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞