UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
https://1drv.ms/x/s!AnbAQHR2aGVGgSC8o2zr94L_OG3q?e=DS2mWt
呢個係我自己RUN既EXCEL版本 最後結果做到接近166萬 CAGR39.7%

唔該
唔明35,6有咩問題
備註舊句子忘記刪sor
樓主 我見你話無Cash 所以要重置
但我見35果項仲有現金
係 之前backtest刪漏左d備註 因為已經改左下一個賣出信號先重置 做漏左sor
唔該巴打
可唔可以解答埋#374 Q1-Q3?
(真倉實戰) 信號投資第一期
https://lih.kg/2796863

有冇睇置頂?
Q1:比如現在係2021年9月,跌30%以上係根據2021年7月個收市價跌左30%黎計?

對比前12期月結收市價最高位下跌30%

Q2:唔明咩叫(無視三次反彈信號)

同比上月綠字 (左邊收市價隔離)
30%規則下出現綠字代表反彈信號

Q3:整個下跌規則係咪必定只係經歷8個月?
即如Excel表 (12-16) 第一個月就啟動規則, 第2個月暫停信號線, 第3個月重置Sig line..ETC

最快3次反彈加重置都要8個月 中間如果反覆下跌可能超過8個月以上,所以太長期的話情緒上未必 handle到
多謝巴打

唔好意思新手上路

想問下

1. 初期本少想再進取D, signal line 改做10% 如何, 每兩個月rebalance

2. 另外4成 cash 可唔可以買下債, 應該點balance

3. 如果初期all in , 幾時先回復正常

麻煩晒
明白哂啦樓主 感謝你既用心分析
岩哂我呢啲無紀律既人
%越高,sig line對cash需求越大, 而且會過量rebalance收窄左獲利 你可以自行考量,我自己都係由於下一個賣出信號rebalance
先由7.5提高到9

如果你係tqqq 10%可以 因為tqqq波動大獲利比upro多,可以cover到10%
祝成功,多去新post坐坐
可以 買vcsh債 波動少 比較唔影響每期配置
巴打意思係 4成cash 變做晒債,要錢rebalance個陣 賣債換錢?
yes
感激回覆
將upro replace做tqqq
如果我每次都係大概半年入一舊錢落戶口應該點玩?
應該即刻將舊錢六四分定係你攤開半年月供
你可以照計架,到要補錢又唔夠先匯過去囉 唔一定2個月匯一次既
做得多Backtest
而家對啲波動麻目左
幾時先發動規則
upro比tqqq 難
我用tqqq呀

tqqq 越多30規則越有利 前日我手痕將upro 30規則 降到25% 發覺2019年1月至11入埋規則

upro 多左一次鎖定股票再賣出 由145萬升到174萬

已經去到upro tmf 55/45 同條件下 一樣既成績

但我唔會為左就個成績去改變規則 純粹覺得 越波動越易進入規則,最後獲利就會大

主因在低位買入 ,而且規則下如果要繼續買,則可能變左all in 用反擊既力量去對沖股價下跌
(真倉實戰) 信號投資第一期
https://lih.kg/2796863
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞