UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
回報上一定追唔到TMF 因為TMF 3倍長債

2隻槓桿合埋一齊 能夠追過 upro + TLT/Edv

每季rebalance 已經算係好好,就咁backtest用cashx 40% 慘不忍睹

我方法已經將cash配合upro打高左一個層次

tqqq 用cash更理想 我而家先開始做表,mark 30% 規則果時已經多upro

意味著 佢獲利會高於upro好多 因為每次規則後都會都set 無視反彈信號幾次後再rebalance

規則發生越多,後期賺越大
近排tmf成日跌心情唔多暢快
想搵個踩實啲嘅方法
tmf 成日棍上棍落
想問下有冇機制重置sig line
發現股市橫行果時只有不斷重置
重置時下期 sig line 已經跟上期 重置後黎計
係喎 未訓醒
咁股市橫行時就真係乜都做唔到
都係,只係好過每季強制rebalance

重置太多會收窄左sig line
係 買到all in 都要揸住堅持到最後一個反彈信號先rebalance

例 TQQQ模擬中 2011 規則歷時9個月 先可以完成整個規則期,結果係組合增長167.5%
我就係岩岩試完係咁諗起都刺激
buy and hold 9個月 如果有路線圖 知道要hold幾時 有一套準則下, 應該會較為有信心面對大盤升跌
姐係閪冧大跌市同屙煙派承受緊一樣嘅風險咁好似有啲講唔通
咁好大唔同 all in高位跌落嚟已經all in

你係跌30不出場時已買,再跌的話要求你買已經跌左4~50% 大市反彈但你手貨係低位買嘅,唔怕揸
都係大師高明
大咩師,打份牛工咋我

睇下武肺事件

當如係20年1月高位 all in 絕對痛苦

但我地係3月進入規則all in 足足係正谷底撈

就算之後佢再大跌,你都輸少人6,7成

武肺時2月都係按規定rebalance 當時2月跌了23%

但3月武肺見底 卻可以買足信號線要求

如果2月因為下跌而唔肯rebalance,結果去到3月下跌48% 已經不夠錢撈貨

而且在平衡之後股數少咗所以下跌幅度亦都緩衝咗

其他backtest 都係3月rebalance
不出場規則條件唔係對比52周高位咩點解變左就咁睇上個月
對比上8期最高收市價,最高係19年12月 70蚊
依家係兩個月rebalance一次定一個月一次好d
check緊 遲d答你
我既研究monthly 高d , 但用來tqqq
upro 月高d

tqqq 而家試緊月份 做到一半

我計到這個,唔知有無做錯formula. check 緊
30000 本金, 月供1000, 月月rebalance
巴打,其實edv喺一種咩類型唧債
樓主,人性太可怕,有冇人可以寫autotrade apply個rule, 我每個月入錢落去就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞