UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
即係?
方法一樣 set sig line 不過換TQQQ
有做季度test 係好過每月
揸TMF 比較對利率,加息周期,通漲等等敏感,需要對呢方面有一定認知先可以長玩

因為TMF係3倍長債 而EDV超長債都近乎1.5X 比較會有短期波動,易做成股債雙殺
一般定律黎 大部分portfolio都係咁
所以backtest通常用quarterly多
Lm
好詳細!多謝ching
啱啱研究咗一陣,係讀Econ有教嘅野嚟所以都好睇得明,我再研究下先,唔該ching
洪巴
感謝洪巴
係另一個post睇到後,覺得洪巴呢個方法啱我自己

呢幾日做左幾次test,用TQQQ同UPRO
覺得暫時以
- 7:3 比例 stock vs cash
- 每季調整
- sig line + 一半季供錢(e.g. 季供$3000, P x 1.1 + 1500)
- 出現-30%情況,在上升的第三季才rebalance
(e.g. 1月大跌,4月+7月+10月升,在10月第一天才以7:3 rebalance,若10月下跌,就等到下年1月回升,才rebalance)

但未諗到如果cash太高比例可以點處理(e.g. 45%+ 而且連續兩、三個月),
- 補購TQQQ/UPRO至40%
- 買其他股票
- 繼續留cash

因為覺得太高cash比例,出面同時間可能好多機會,就覺得心理唔平衡

我比較年輕+暫時有有穩定收入,所以想搏大少少
我2020年7月先入市,當時剛做野冇耐,但如果有好好咁跟住呢個方法/普通月供,宜家身家都double左(雖然有好多人可以賺5倍/10倍
可以set 40%為CASH上限 例如多出黎5%可以入債券對沖

因為有40%cash底 可以試下入TMF 如果下跌時 5% 可以加大小小防守力,如果龍市繼續炒加息,咁5%債價損失幅度有限

Quarterly 做Rebalance
玩咗半個月
TMF加UPRO
睇d鬼佬講 依個年代瘋狂印銀紙其實渣債其實無咩用 所以都諗緊會唔會調整下個ratio
啲人擔心加息擔心利率擔心通脹
年輕真好 羨慕你咁年輕有正確嘅財務態度
想問如果1-2月結算在最高點$100
3月跌到70(最高點回落30%) 但4月尾結算時上返85 (-15%)
咁5-6月再升你會唔會ignore sell signal
3月啟動跌30%規則 規則係無視3次股價反彈信號 4月尾升係第一次反彈,5,6月再升係第2,3次反彈,規則完成

下一個反彈信號Rebalance 假如7月升就rebalance 如果跌就睇8月
多謝解答
唔後生了下年就25
錯過左呢2年發達機會 都唔知要等多幾多年

但我宜家揾唔到位入
TQQQ真係不斷破頂
照表計,應該買住$25000 TQQQ
但暫時買得$6000,均價$145,係10月個時買

計劃就寫左,但要執行就要抵抗心魔
搞咁多strategy,最終一係無法克服人性執行唔到,一係跑輸全倉tqqq/upro

既然你話要趁後生賭一鋪,好心就擺脫牛牛,正正經經開返個IB,孖展10-30%買TQQQ/UPRO然後del app好過

老散一定要放棄所有風險管理先有機會贏大錢
唔博既話。個本又細
升極都係得幾十萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞