UPRO/TQQQ 信號配置術 2.0

419 回覆
49 Like 8 Dislike
其實所講嘅all in 係一注過day 1 入左就算定係每當有閒錢可投資就只買不賣?如果係前者嘅話其實個注碼唔大都會賺少好多,後者又好似變相變成手動週期性供款咁
唔係好明? 點樣all in? 個表設定左每月供1000
係 。如果月頭 tqqq 仆到150或以下 都係要調節 。
巴打有問題
之前你tqqq係3個月就rebalance 一次
但係而家就係見你一個月rebalance 一次
咁樣做係咪因為back Test左增長上一個月係好過三個月一次
但係做咁多動作除咗手續費唔會仲影響到個部署咩?
我遲多幾日會再做2月一次 test tqqq

因為每月5.5% 一年已增長90%

2月一次 sig line 要用11.5 % 可能tqqq升幅未必cover到 且當期跌的話 例如5% 一來一回
16.5%
綜合所有配置方法

真心唔驚死既 而且清楚明白自己能承受風險

請你ALL IN 最好係買左刪APP 離開連登 而且唔再睇市 一年儲到舊錢先開番個APP 掉錢落去 本人有位老同事就係咁 唔多上網 打2份工 每年叫個仔幫佢買工行 十幾年反而儲到大錢

其他唔同配置方法 也請跟據紀律 唔好因為股價趺唔想Rebalance 股價升又唔敢
新手睇晒都係唔明
但又好想試吓
例如有100萬本金買TQQQ
由頭到尾應該點執行
1. 60%tqqqq 40%cash

2.set sig line 600000x1.055+每月供款(或一半)

3.每月頭調整 SIG LINE 減上月尾TQQQ餘額

再除月尾收市價

3. 負數則賣出信號 正數則買入信號

4.30%規則
A. 對比上8期內最高位收市價跌30%(月尾)

B.規則期,無視5次股價反彈信號(對比上月)

C. 規則期內如果信號要求買入,則買

D.規則期內CASH低於20% 無需重置

E.第6次反彈信號REBALANCE 完成規則

5.CASH低於20% REBALANCE (30%規則例外)
想問下股災係咪一樣咁實行
我怕會越溝越死
隔離post都未驚
只係驚遇上2000、2008級數嘅股災

依種方法會唔會越溝越死
唔會
1.因為信號要你分階段打光子彈 並SH至反彈
2.UPRO 不會一日內收皮 就算TQQQ 都只會低位合股

海嘯時你一定比ALL IN好
ALL IN 係高位趺落黎 同30%規則後分階段買入到ALL IN 係兩回事

趺30%規則 = 最少30%或以上 若之後趺更多產生買入信號 即已超趺 看到時CASH餘額 COVER唔COVER到信號要求 如到負數 則SH 你已低位鎖定

向前看 低位撈左貨下趺空間有限 若再深潛 出面ALL IN教徒比你更痛苦
之後已改回cash低於20% rebalance
唔明 每2月調節一次果份表核實只有185萬
份表我玩緊,試緊野 睇住tqqq先
ok了
準備特價時段
唔好意思我係真新手無知識
想問月供係咪每個月入錢銀行app係咁買tqqq就得?
係入落投資戶口 但唔係“係咁買”

試按左兩股tqqq處理中
屌 早兩日先建倉 出師不利
一時波動啫,永遠有兩手準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞