網絡小說集中討論區<20>

1001 回覆
9 Like 10 Dislike
夜的命名術點解呀? 我仲諗住等佢完左就睇..
大劫主放得落口
無毒點,正正常常

我自己就覺得好睇嘅
一樣,但佢兩篇=一篇,字數少

大夢主呢
本身我都想等佢完先睇但書荒忍唔住 開頭觀感唔錯,但後面基本上係流水賬打怪升Lv典型小白文套路,其他就唔劇透喇,打更人同紅月先係真正榜首。
黎明之劍

地球人實在太凶猛了
黎明之劍 睇左一開波 其實到幾時先會有D野睇
無睇
有冇睇過高慕遙兩本玄幻?
兩本前中期都寫得幾好,係後期戰力太高寫崩咗
學霸個本好耐之前睇,唔係記得太清楚了,但好似唔算特別吹捧中國掛。
我記得入面描寫起外國求學做研究個陣係勁自由,學術界啲人又真心互助,argue 都係鬥氣多,成個 tone 係陽光明媚,充滿希望咁,後來一翻中國學術界就即刻陷入人事鬥爭,爭 funding 爭上位一大堆麻煩嘢,描寫到成個泥潭咁。

不過後尾主角的確係留起中國發展(如果冇回流到就真係神書啦,不過人地寫書搵食點敢咁樣寫),但講真呢類黑科技文,尤其是係路線偏學術圈嘅,都好難唔牽扯到國家層面,始終研究要有 funding又要有support ,除非走商業路線,但又會多咗商業斤斤計較啲銅臭味。而學霸個本書嘅優點我覺得就係嗰浸學術氛圍營造得比較好,成本書入面大量公式穿插其中,寫到似層層,學術研討會之類又真係有學術討論嘅內容畀到你睇,有文有路得嚟印象中都幾詳細,由一開始啲數學競賽到後面做咗教授攻克世界數學難題再到後期探索星空之類嘅劇情,重心都一直係起科研學術上面,而且仲係 keep 住有紮實科學論據支持,講真唔係易寫,唔似一啲黑科技文寫下寫下冇嘢寫就偏咗個重心去各種賺錢出風頭打飛機自 high 上面。

作者人品嘅話我評論唔到,畢竟我冇入過啲咩VIP群睇過作者講嘢。其實呢個作者我都淨係睇過學霸,你講嘅嗰個情況我唔太清楚。不過從學霸本書嚟睇,我覺得佢之所以會紅,都主要歸功於作者夠勤力,本書入面有大量唔做過一定程度嘅資料搜集同消化都幾難寫得出嘅內容 which is 大量起點作者都唔會做或者根本做唔到嘅事。換言之佢係靠內容取勝,而起人物描寫,對話上面其實未必真係頂級,所以換到去末世背景啲比較着重描寫人性嘅位個陣會出事都唔係唔可以理解。

全職藝術家嗰本係文娛類抄地球作品嘅爽文入面我覺得寫得比較 ok 嘅,最主要原因係佢節奏嘅把控幾好,真係每隔幾章就可以營造到一個爽點畀你,等你爽完唞吓冇耐又俾個新爽點你,然後起呢個循環到無限loop。基本上一口氣睇落去係會 keep 住爽甚至爽到有啲疲勞,同 multiple orgasm 差唔多。btw,全職藝術家個背景唔係地球嚟,而且主要講世界大同,無謂咁對號入坐啦,爽文啫,笑下咪算。
ching識野 呢段直頭feel到埋作者一路以黎果份堅持
係 最感動係呢段 震撼過森海輪回同小人爬樹
一個人的堅持
無限血核開始update返未
以前睇咗一半無睇 search返書評發現
慶餘年 間客 大道朝天 係3部曲嚟
將夜都應該係
大道朝天我真係睇唔落去 我已經係老貓死忠 都頂唔住
將夜都係咩 睇到女主角變肥就冇再睇
大道朝天去到飛升之後都頂唔住
將夜我接受到 唔算爛尾
大道朝天係亂撚曬大龍 咩戰艦都出埋 點頂得順
記得間客好幾個橋段都幾呼應呢幾年既香港
咁啱個段時間翻睇,笑唔出
好似國安法 國安處
貓膩真係寫得好好
想問下有冇啲係校園異能之類嘅小說
或者一啲打鬥 修仙都ok

動畫都未出就出figure
食鐵獸
睇咗上面有巴打講果本《顧道長生》, 幾唔錯嘅靈氣復甦流
唔會無無謂謂嘅打生打死, 俾人針對, 帶條女出街都惹仇恨
會講下靈氣復甦前中後期政府同修士關係, 道統衰落同復興
之前未睇過類似嘅, 真係叫做耳目一新
唯一唔鍾意就係所謂嘅「女主角」, 生仔好似玩咁, 真係令我非常反感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞