網絡小說集中討論區<20>

1001 回覆
9 Like 10 Dislike
最撚癲係一本叫無敵劍域
主角由頭因為隻靈祖比人追殺左2000章到尾
造就左佢極端既性格
呢個都係我睇書咁多年殺性最重既主角
有無人有睇精神病院斬神 幾正
具體係邊幾本?我有睇過一啲用巫師做主題嘅,但感覺上本質都只係限制比較多嘅魔法師,比如要用好多道具或生物素材輔助咁解,雖然係叫巫師,但似係哈利波特個種低魔世界多啲。

但 巫臨異世 入面講嗰隻巫其實有啲啲似係原始部落啲大祭司+巫醫+童話故事啲巫婆嘅混合體,話係背負住整個部落嘅生命,起遠古惡劣生存環境下對抗天地自然,為部落入面嘅人提供庇護嘅角色,亦都係巫字點解咁寫嘅原因。力量來源好似有些少係嚟自部落平民嘅願力之類(具體設定唔係太記得了),好多攻擊防守都完全脫離咗魔法範疇,已經上升到有啲係因果律或者係世界規則層面上面嘅攻擊。

So far 我仲未遇到過差唔多設定嘅書
啱啱望咗下,呢三本都有印象睇過,但冇睇晒,記得就睇過嘅部份嚟睇都係近似魔法師,只係道具或者限制比較多,又有啲類似後來嘅奧術。

至於中式大巫,如果你指嘅係洪荒神話背景小說個種巫族嘅話,咁唔係Lu,因為中式個種咩祖巫,大巫設定基本都係肉身成聖啲肌肉男嚟完全唔係嗰回事。

我再 check 咗 check , 巫臨異世 嘅嗰種巫應該有參照到現實嘅非洲巫毒教 (伏都教),即係會整巫毒娃娃用針吉個公仔嗰啲,氣氛恐怖又詭異,我就係想搵類似呢啲嘅
請問有無無限流既小說推介?
睇左無限恐怖,無盡武裝
驚悚樂園~
飛完本大主宰
呢本如果我早七八年睇應該會覺得幾正
依排係到睇吃鬼的男孩,少少恐怖血腥,故事設定還好,但有時d 人物性格好奇怪,個女主成日做d 任性野,好bitch,但個男主又好受又放任佢,然後又一股無腦熱要救佢,同平時作戰個頭腦差好遠可能佢想寫到個男主真係好愛條女啦

同埋劇情有d拖,我明佢想講下d 恐怖故事,不過有d 位多餘。睇再第8章,睇埋佢先算

殺神永生好似都係依個作者,大家覺得好無睇?
請問可唔可以講"成人"類
當然唔係純XX果D, 而係有劇情又有XX所以歸入成人類果D
殺神永生就算係爽文嚟講都超低質
想問下無限未來係咪收左皮唔洗睇 無限恐怖j左幾次 而家想的起心肝追晒佢成個世界佢
其實一開始中式既巫師就係巫臨果種,但佛本是道依本書太勁,整左個祖巫依樣野,之後啲書都基本上跟依個設定
終於知之前點解棄左死亡開端 人類城個part又悶又煩 淨係識賣慘
睇左一陣雪中悍刀行
D文筆睇到好撚頭痕
想點啊中學生水平既文筆懶係野咁
好似夾硬塞D字落一句野度
讀得好撚唔通順啊屌
lm
各位爸絲,趁新一年假期,如果想睇下武俠類小說,可以試下睇睇拙作《非人者》,呢部作品揉合左少少玄幻元素,主要以人妖互鬥帶出江湖種種恩怨同人生的無奈,寫寫下已經寫左超過100回,希望大家鍾意,亦喺度祝各位新年快樂!謝謝!

傳送門:
penana
https://www.penana.com/story/74608/%E9%9D%9E%E4%BA%BA%E8%80%85/
紙言
https://www.shikoto.com/articles/228798.html
我知道啲洪荒小說基本上都係起佛本是道之後先出現,但唔知原來之前嘅巫都係 巫臨異世 嗰類

咁有冇睇過呢類以巫毒教為題材又寫得好睇嘅小說?定係 巫臨異世 已經係呢類嘅巔峰?
通常變電視劇嗰d小說都唔太ok
垃圾到痴線
睇左陣無睇
原來唔係我問題
佢本劍來仲極品
劍來前期一流,中期愈來愈奇怪,睇到陪太子做戲個段真係屌一聲,搞到成個故事錯曬
有事無鳩啦啦塞條女入黎
睇撚到煩 條條都寫到大波大屎忽 美貌天仙
都唔撚知除左個名個人有乜鳩分別
有事就換個名出黎講兩講對白
D高手見親主角一定話冇天賦
乜撚狗屁絕世高手 連小小眼色都冇
好悶啊屌 套路一堆堆 大套路入邊有幾個小套路推進劇情
係黃九死左果陣有少少興趣
之後就一堆角色模板主角身邊D美女 絕世高人 市井交心好友 敵人...
對白無非都係果D....完全寫唔出似一個人....
有時仲要文青病發作
句野睇落幾靚但係讀落up乜春
唉屌你個老母不當人子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞