[Samsung]原機真。安心 裝安心出行(唔洗買)

541 回覆
1060 Like 38 Dislike
求救點解喺galaxy a20s入面搵唔到security folder
唔係架,用緊華為呼冇囉
開機畫面如果見到手機型號下面有埋Knox字樣就代表呢個型號可以用到安全資料夾, 否則就係用唔到. 而低階型號多數都用唔到.
你啱, 不過我都照開咗新acc以免夜長夢多, 反正開新acc又唔使填真實資料.
https://www.leavehomesafe.gov.hk/tc/download

政府官方有提供apk檔下載
信政府,唔信Google,唔使PLAYstore
一直有用開安全資料夾放私人野
因為要同某啲親戚聯絡所以要用we7
前嗰排諗緊將啲大陸app丟晒入去
連埋安心出行嗰啲
我知安全資料夾係加左度門
可以防止外面hack入去
但係唔知係入面嘅野會唔會容易走出黎
去samsung維修中心問過 佢話最好唔好
我都咁諗
安全資料夾係保護入面
而家掉返轉唔知係咪都一樣
設定>關於手機>軟件資訊都有寫knox
我都係download apk, 唔想用playstore加佢個下載數
咁即係冇
Gg
之前有人開post講過
但我覺得都係唔安全

裝落另一部機你可以熄咗佢
佢亦無得係background 繼續運作
但裝落唯一一部機無得熄
買第二部機啦,唔好慳果幾百
之前有人開post講過呢個方法
但我覺得都係唔安全

裝落另一部機你可以熄咗佢,
唔插sim長開飛行
咁個app就無得係background 繼續運作
但裝落唯一一部機無得熄

secure folder大家留返黎裝咸片算啦
屌米機同其他支牌機都可以去app info度 disable wifi同data connection 仲可以禁止後台運作
佢地個rom本身就加咗sandbox feature
咁有既
只係有時驚唔記得拎
都有多個PLAN B
PLAN C咁
支牌機全部有後門……
支那地區ios都有得揀去app info熄wifi connection
多謝e位巴打,我都正想提起work profile
但都諗緊e樣係咪都可以斷app個network
好彩我因為本身裝得多app都食電
裝多左舊電用
係因為當地法律冇規定佢就唔會做

好似法國咁有法律規定iphone要包含耳機出售
法國在2003年規定:為了用戶的健康凡是在法國出售的售價都必須配備耳機。因為法國人認為用戶在使用耳機時無需將手機貼近耳朵,以避免接觸到電磁波輻射。儘管這個說法並不科學,但卻讓iPhone 12法國版標配有線耳機。

歐盟最近提議將USB-C作為通用充電孔 如果議案通過 Apple都要跟
歐盟委員會提出新嘅「規管議案(Ruling Proposal)」,要求所有手機及其他電子設備必須有USB-C口以供充電。該議案目的係為咗減少仍在使用不同且不兼容接口嘅電子設備之間而造成嘅電止垃圾和對消費者嘅「不便(inconvenience)」。
係app store 度搵到 話我已down 左
但係 係部機 度搵唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞