其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
生酮嗰時好唔開心 好多嘢唔食得 仲要肥咗
Low carb反而幾開心
生果甜品麵包都食得 但!!!!!!係少量同間唔中
仲要瘦咗 班極端酮撚繼續自high啦
好食咪食囉
日本人:am i are joke?
我當佢地有糖尿病,但係仲咁長壽喎
keto又話會酮中毒 咁點搞
冇三高同肥胖的確食下澱粉都冇問題
只係睇唔過眼d人話keto唔健康又拎唔到科學根據
樓主話keto先健康但佢冇拎證據出黎就另一件事,我都覺得佢錯
個圖仲要有牛角包

Non-essential 先係
華人社會最鍾意講同外國人體質唔同,華人係東亞病夫就係因為思想太守舊,相信好多人由細到大都聽過父母講,唔好食咁多肉,唔健康
呢樣又有爭議d研究係建立係高碳+高脂既情況,的確高碳+高脂係令膽固醇氧化醣化變壞再搞到塞血管
但keto低炎症+低糖+低胰島素環境下膽固醇係冇問題
上個月出左份研究比較60%脂肪20%碳水飲食同20%脂肪60%碳水飲食對心血管指標影響,rct黎,飲食全部由研究人員提供,60%脂肪比起20%脂肪果group d心血管指標有改善得更多
雖然只係low carb,但證實左高脂未必會影響心血管健康

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab287/6369072
呢啲咪高質
高脂(Unsaturated fats )、零碳、高蛋白=ultimate diet
個塔係美國傳入黎,197x果陣既野
YES,尤其係中國人嘅劣質文化影響
鬼佬幾十年前已經keto緊,壽命一直上升
saturated fat同monou saturated先係好野
polyunsaturated就唔係了,尤其係植物油,polyunsaturated令佢地太易氧化,食落肚就=發炎+肥
ching過多排最好做下body check睇下有冇脂肪肝同塞血管
岩自己既飲食+又健康係最好
單純追求極致健康冇咩意義
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/超級人瑞
入面咁多美國妹就知鬼妹飲食文化係幾高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞