其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=c_g-2kri9xQ
英文channel預左無人會睇
Essential fatty acids都係pufa嚟
Trans fats 先唔係好野
勞力工一定係碳水好啲
正常人斷食就夠啦
簡單講兩句得唔得?
即刻諗起monster hunter
我就係工具達人,閃光彈,落穴,大爆G
但夜晚唔食飯又會好肚餓
其實係咪只係慣咗?
事實上唔係真係咁需要
我打得衰正常食點都會食到pufa,但唔需要用植物油吸收過多pufa,大部分都係omega6
你去鋸扒餓唔餓?
去快餐店叫一桶雞食餓唔餓?
放題食完幾轉刺身仲餓唔餓?

脂肪嘅飽腹感應該仲大過碳水
一般香港人其實食唔夠蛋白質
屌你 栗米係最差
無精製過的食物,如蔬果。
另外,覺得白飯好過小麥製的麵包、意粉等等。
亞洲未興美國快餐文化,如日本,其實都沒有痴肥問題。有本書叫肥胖解密(如果無記錯)都講白飯係咪唔好都未肯定到。
咪鳩噏
首先你要有錢
肥胖大解密,dr.jason fung寫,斷食權威
教人斷食醫各種病,特別係糖尿

現代小麥改變太多,比以前多左好多蛋白質,而呢d蛋白質大部都係麩質,引致發炎既,特別係腸漏症
白飯相對上冇咁傷,但都唔係好,基本上冇咩營養,所以先米先要種果陣加礦物質加維他命比佢(fortification)但呢d人工加法人體吸唔吸得好又係問題,來源構造好大影響

碳水真係冇必要餐餐都食唔食係完全可以,健唔健康好視乎個人身體狀況而定
現代人多數都有胰島素阻抗,處理葡萄糖能力差,的確唔應該食咁多碳水
原片燕麥其實食唔食得無知一問
好食咩
食得
但唔好以為健康就鳩落
注意份量
食開覺得幾好食
通常一細碗 做早餐
鍾意既話ok既,為食慾食但唔好覺得為健康食
如果早餐食佢係健康過食茶記既但佢只係比較健康但稱唔上健康
姐係食有濾咀既煙同冇濾咀既煙咁
燕麥蛋白質唔多+唔完整+植物性蛋白使用率低,仲有植酸,會痴住部分礦物質令你更難吸收,特別係鐵,鋅,鈣,仲有佢本身營養上都唔算好同肉/蛋/海鮮比
嘩。。。。反而係咁
一直以為佢好健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞