其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
香港係街食d料太少用飯塞飽人,蛋白質多數都唔夠,除非自己煮/刻意食多幾餐
蛋白質豐富既野營養密度上又高好多,比起碳水
碳水化合物多數都係植物度黎,而植物=農作物
由美國農業部提出既食物金字塔,又好難出到指引唔支持農業叫人食少d碳水化合物發展其實當初完全冇臨床研究支持個金字塔比例,相反支持低碳水化合物既臨床研究就有,1800年代其實一直都係講緊低碳水化合物低糖去控制體重同糖尿
要注意下幾多 G
好易落太多
替代公仔麵精制carb 不過量係好健康

高溶性纖維,延長飽足感,幫助控制過量進食
膳食纖維幫助腸道蠕動
有助穩定血糖,幫助降低膽固醇過量攝取
比精制白飯更多提供額外蛋白
仲有維他命B1 2 同外種micro
一細碗早餐要量重,一般20/25g夠,加食多塊雞排/幾隻雞蛋好過
同精製carbs比真係幾健康
但剩係食佢飽唔飽就我身邊frd都話食完好快餓
燕麥d carbs食完d血糖都升得幾高
膳食膽固醇係唔會增加血液膽固醇,呢樣美國心臟協會2015會都已經更新左指引
營養方面同精製carbs比係多d既,但只係同精製carbs比先多
日本人朝早都整碗飯
入唔入酮唔重要,血入面有酮都叫入左酮,而酮個來源可以係黎自飲食,例如mct油
適應使用脂肪作為能量先係重點令你消脂減肥,而用自體脂肪做能量果陣血都有酮,所以d人先會度血酮
只食燕麥好少食太多,未必飽,主要係入左胃會形成膠狀物,連其他食物停留係胃時間更耐

血液膽固醇唔係完全冇來自膳食膽固醇,應該係大部分並非來自膳食,並且健康情況下會自動調節自體合成量去達到適當水平

食物安全中心都有每日膳食膽固醇建議參考,主要係已經太超標先需要留意,美國心臟協會指示冇衝突
食安中心個建議就係美國心協會2015之前講既指引黎,果陣仲係直觀地覺得食膽固醇增加增加膽固醇,香港係呢d飲食建議上既更新好落後台灣日本都講緊減醣

身體會調節所以唔會增加膽固醇量

膽固醇氧化/醣化先會塞血管,普通膽固醇冇問題

如果真係擔心血既膽固醇量,戒糖仲好
食糖增加VLDL量+係身體停留時間,VLDL係LDL入面膽固醇含量最高
加埋血糖高(氧化壓力大)+醣化令膽固醇塞血管
既然超標已經調節唔到,節流係一種手段同個建議冇衝突
2015建議係要修正主要來自食物直接攝取呢個錯誤觀念,因為其他飲食成分更加需要注意

VLDL合成材料係脂肪酸,脂肪形成同糖存在唔係唯一或必然原因
對冇糖就唔會塞血管有非常大保留同疑問
已發現增加食膽固醇都唔會增加血液膽固醇,咁點解減少食膽固醇可以降?身體有調節機制,超標只係因為其他原因令佢超
而人都係需要膽固醇,而大粒既LDL係冇問題

題外話,有長跑習慣既人LDL都會高d,長時間斷食都會增加LDL,單純係因為LDL係作為運輸脂肪供能時既工具,需求大自然多左運輸

正常狀態下VLDL出現後好返會變LDL之後回收返,驗血要12小時空腹,VLDL就驗唔到乜
果糖代謝直接係肝度出脂肪,再透過VLDL運走+令VLDL留係血液更耐,驗血,VLDL先高,令佢地更加氧化同醣化

冇糖係咪一定唔塞?唔係100%,但冇糖可以減最多風險
仲有好多因素影響塞唔塞
HDL,血脂,胰島素阻抗,發炎指數,sdLDL
單純睇LDL係咁多樣入面最唔準
20-25g=兩啖
超標就係調節機制出問題,diet intake更多負擔又點保證不會影響
早餐夠啦,出街食都多飯
唔係保唔保證,臨床研究做到既結果黎無論超唔超標,食多左都唔令個膽固醇有改變,所以先改左指引
所謂既調節都只係講緊食多造少,食少造多
但仲有其他因素影響血液膽固醇量,回收效率,膽固醇停留時間,膽固醇氧化程度
用得既膽固醇因氧化/醣化減少,都有機會膽固醇超標

不過本身膽固醇超標都唔係100%有問題,大部分研究都係高糖+高脂環境下,但低糖+高脂環境下膽固醇係冇問題
臨床研究有冇research link想睇內容
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024687/

4.2.2有一堆
有d report係HDL都同時升高所以心血管病風險冇增加
HDL可以清走塞左既膽固醇
會搵日睇
有興趣既可以睇埋呢個,講好多主流醫學未更新既地方
澳洲醫生,整合各種臨床研究咁講,好有啟發性,條片最尾有講d學者點樣選擇性咁做研究黎支持自己既觀點(收埋d結果)

營養學研究有個問題係太多觀察性研究,只可搵關聯性但講唔到因果,尤其用問卷問飲食習慣既,d數據都可以點搬都得

https://youtu.be/sNz2gWqL0Ng

絕症嚟
唔訓會死的
唔夠fat?
外國中年精瘦冇大肚腩個班
真係可以豬油當飯食,牛腩當正餐,全日加埋食得1塊方包唔做運動,但真係瘦同好撚大力

碳水量真係好睇你目標係咩
唔知夠唔夠
量?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞