其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
事實證明生酮飲食係最適合人類嘅飲食方法
主流營養學 世界級運動員 最長壽地區嘅人都係行緊生酮飲食
以前農業社會先至話要飽肚 同埋以前年代食肉機會唔多
但家陣現代社會周圍都係嘢食 有唔同蔬菜同肉類
相反碳水化合物營養少 熱量高
之前仲有研究話碳水係導致糖尿病嘅其中一個大原因
你哋有無人戒咗碳水或者少食咗碳水好多
低碳/生酮咗兩個半月除咗minor side effect 感覺很好 又瘦咗 皮膚又好咗。
其實係
唔知點解人類作為頂級掠食者會食咁多碳水
我唔肯定..不過少食左白飯精製澱粉類既碳水後,
個人無以前咁大食,依家一日食一餐就夠,
可能一塊三文魚,或者一條魚,加D菜
食脂肪唔會點trigger到胰島素
胰島素會阻止燒脂 同埋 糖尿病人最大問題係控制唔到胰島素
所以話2021年仲有人食carb抵佢肥 甚至搞到有糖尿
我一個禮拜淨係食1-2餐精製碳水,其餘都係食肉/菜/奶類,維持咗1個月,feel到個人輕鬆咗同體能好咗
唔係精唔精製嘅問題,而係人類應該係要處於生酮狀態下先至係optimal functional

一日多過50g,就會出酮,長久就會百病叢生,萬劫不復
原來係咁
呢句真 眾所週知 食carbs好易眼訓 眼訓即係身體有事
所以最精神就係食少啲carbs 而keto就好易做到
但係好食好難戒口
唔食carbs好貴
其實現代人唔洗食野
外國人咪食少carbs囉,係中國呢啲農民社會,深深覺得一定要食飽飯先有力耕田
蓋伊證明人可以好多日唔食嘢 肚餓只係心理作用
https://youtu.be/s-3ooRLMIxE

以健康生活為目標嘅生酮人士經常都會配合間歇性斷食(短則一日十幾個鐘唔食嘢 長則一星期幾日唔食嘢)去optimize個身體
意大利人唔食有菠蘿嘅pizza
證明果糖(carbs嘅一種)好邪惡
同埋你睇啲肥婆成日都話自己只係水腫
而1g carbs可以儲3-4g水喺身體入面
就知carbs幾邪惡 搞到個人又肥又腫
邊個話carbs係一定要,2021年仲有人信呢d過時嘅古代營養學
你個人唔生酮根本唔會健康
睇第一句就知道係9upper
2021都仲有人信生酮飲食 Ching真係唔識個喎
因為碳水唔好所以生酮好
因為你証明唔到無上帝所以聖經講嘅都係真
非黑即白咁簡單都唔明
你呢啲邏輯哋垃圾囉,生酮好處有目共睹,自己井底仲衝出嚟柒
Lm
點解有essential amino acid essential fatty acid但冇essential carbohydrates
咩一星期幾日 咪on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞