其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
仲有生酮果陣既能量來源,酮體
係有抗氧化效果
我搵過呀,睇過d meta analysis,最新睇到份係今年出既,發覺入面引用好多唔關事既研究去講
40%碳水既研究都歸類做低碳,之後用佢黎話生酮(<5%碳水)唔健康
或者用做唔到結論既觀察性研究話食多肉會心臟病,又假設生酮唔食內臟唔食海鮮唔食菜唔食生果只食紅肉同加工肉
又將高碳+高脂環境下身體反應套用去極低碳環境下

用爆發力既運動冇咁好呢樣都想睇研究
暫時理解係keto下d肌肉未適應用脂肪果陣係會弱左過左2-3個月就正常返,不過呢樣得anecdote😂唔記得有冇研究了

最近睇左呢份足球選手行keto,high protein,係counter movement jump上面有進步
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00459-9

同意一般人低碳(一日100g左右)+高蛋白(1.5g-2g/kg體重)+適量脂肪就ok,同埋更加fit個現代飲食習慣,我自己都係低碳
嘩有料 我未睇過足球選手個份
爆發力個度應該係理論上啫 以我所知好似未有真正數據反映 但耐力運動員就真係有數據顯示生酮之後運動表現提升咗

低碳 + 168易玩好多 脂肪食多少少都唔怕 幫助製造荷爾蒙
我係低碳高蛋白+168勁好feel
一個月1-2次24,試過3次40,頂唔順,起身有d虛補返鹽都唔多掂,可能因為本身體脂唔算高,得11%,難d斷咁耐

愈行低碳168愈發覺好似後生左+精神左
食完野眼訓既頻率降左9成
鳩up多過呼吸
我最耐都係50個鐘 跌左廿幾磅 但精神上又冇咩 反而愈來愈精神
唔好一下子斷食咁耐 要慢慢練
發覺168係斷食期間做重訓個表現仲好過以前食碳水果陣個人好興奮+精神咁,可能因為斷食d荷爾蒙變化
唔食飯但可以食其他
Keto 有代謝壓力,high carb 同時high fat 又壞脂肪先唔好,分量啱自然一樣可以好健康

人本身結構唔係傾向大量食肉,keto 最大問題係太新,冇大量人口正式長期研究

最唔健康係keto 用嚟sell減肥,搞到以為點食都得,現實行keto 嘅醫生同運動員其實唔會食過量同計得好準,一般人冇果種習慣行返傳統balanced diet 減低碳已經健康同安全
壓力係邊方面既壓力?聽過話肝要做糖質新生+製造酮體,長期會有壓力,但完全冇研究/機制支持鳩up當常識咁
如果一個器官正常運作得耐就會有壓力,咁心跳應該都幾唔健康

分量岩係健康呀,問題個比例應該點放,197x美國出左個重碳水既飲食建議之後咁岩肥胖人口急增,咁岩慢性病癌症又愈黎愈多

長期人口正式研究應該邊d先岩,食物金字塔個比例都完全冇臨床研究支持

人體消化系統結構同肉食動物非常似,胃酸酸過大部分肉食性動物(草食性既就鹼性)人體大小腸構造都係似肉食性動物,小腸長大腸短,用黎吸收肉既營養多過靠植物係大腸發酵,同時都冇草食性動物既菌類幫助消化纖維

睇埋人類進化歷史,好似2百萬年前已經開始打獵,呢段時間之後人個腦先慢慢變大,消化系統變細,胃愈黎愈酸,開始食肉同時慢慢進化,dna都適應食肉
keto對人類黎講應該唔新,以前冇農業都係食動物多,自然極少carbs

幾多肉先係過量?紐特人/馬賽人呢類飲食大部分都係黎自動物既,一日可以食到1-2kg肉,但都完全冇健康問題
現代關於肉既研究有幾多係低糖環境下做
其實食咁多碳水都只係呢1萬年度既事
人類打獵歷史有成2百萬年
到底邊樣先唔正常
d器官係會用但balanced diet唔係每日果種loading,只係疑問長期會唔會有咩未知問題,keto diet 又冇long term studies support,係咪啱所有人始終擔心uncertainty

美國一high carb 就肥人爆升形容有少少unfair, 現實係high carb with high fat, 將carb 或fat其中一項壓到好低一樣可以改善個情況

紐特人食咁多omega3, 馬賽人消耗大都市人好多但係又短命, 佢地係咪食1-2kg肉真係唔知,但生活模式唔算都市形態難比較

唔係反對keto, 斷食本身都會生酮,我覺得斷食係好
問題係balanced diet 做到, 點解要keto, 用黎sell任食都可以減肥更加係誤導
打獵時代挖根莖植物食都starchy
係呀,唔會係完全唔食
所以我同意食根莖植物,但唔食穀物,穀物比人類改造得太多,人類dna唔適應食
主流營養學 世界級運動員 最長壽地區嘅人都係行緊生酮飲食

第一段已經錯鳩哂
好開心終於有人肯討論
你咁講一講又係,我忽略左d野

你話證據唔夠,的確係只可以話生酮唔健康只係懷疑,但唔好講到一定,當然同樣生酮唔係100%健康,好睇個體反應
keto要試既話冇問題,做n=1既實驗對自己係好事,長遠有問題先再改,要改都係加返少少carbs就夠(一日100g夠哂)
不過講短期臨床研究係健康架特夠係醫病情況下,可能應該本身d病就係因為high carb+high fat食出黎

對普通情況,都有唔少本身支持生酮既專家都轉左支持low carb high protein moderate fat而唔係keto個ratio,pe diet果個發表人就係其中一個

減肥角度係carb fat是但一樣禁到好低都得,都有研究係carb極高fat極低醫到糖尿
但高carbs意味住好易營養缺乏/食夠要量多易高卡,動物營養密度始終高好多,動物蛋白質個生物利用率平均印象中係植物蛋白2倍

能量消耗上其實冇咩分別,人體會適應個運動量去提高肌肉運作效率,vox有條片,exercise isn't the best way to lose weight有提個研究,YouTube有
長壽又要拉埋去另一樣野醫療同衛生,呢樣變到好複雜,純粹想帶出食得多肉未必有問題,食肉會有既慢性病係佢地身上都冇出現,佢地係極端例子
一日幾多肉先叫多就好值得探討,e家果個0.8g/kg只係最低唔會因蛋白質缺乏既病既量,唔係d專家講既人類食超過呢個量就係過多
係呀,生酮其實就係令身體模擬斷食代謝狀態既飲食
我都覺得keto慢慢比marketing令左黎賺錢對呢樣好反感
但就咁講balanced diet,每個人對balanced既定義都唔同
到底macro要點分佈,都幾肯定唔係e家咁50-60%carbs加埋食物種類都有影響,就算係蛋白質,精製既蛋白粉都係唔好,脂肪就係精製油唔好(大豆油果類多omega-6既)

我主張控制碳水,優先食蛋白質,剩返再用脂肪填,so far自己一路行緊都好好feel
有還有,量問題
同位素研究指人類飲食內容更加似肉食性動物
當然唔排除冇動物食果陣會食植物
只可以話人類係雜食性得黎偏肉食
睇到份耐力運動員係長期低碳飲食(20個月,10%carbs)同高碳(60%)比較糖原消耗同儲存
2group既糖原濃度,運動時糖原消耗同運動後糖原儲存都一樣,但低碳既消多59%脂肪

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0026049515003340

又睇過d研究話當肌肉適應用脂肪後,可以係更高心跳率下繼續用脂肪做能量
但可唔可以完全取代糖仲能量就冇數據,但由上面果份睇,可能糖原存量都夠支持運動表現
生酮聽講好似會導致生腎石 生腎石好似中槍咁痛
腎石同飲水量有關
營養師咁得閒樂意解答問題
控制碳水高蛋白適量脂肪係最易每個人聽得明,最可行

其他全部偏食偏方,都要更高認知水平,又多誤導資訊
唔是營養師,只係營養學有d認識,我係營養師應該就唔會信低碳生酮,只信卡路里理論始終主流營養師只讀呢套

答人同時鞏固左自己知識基礎呢點幾好

其實當睇埋營養學發展史+剩係睇臨床研究,就會發現主流係錯到cls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞