其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
85-100P
F好似ard 50
f 100就差唔多我估
我平時一餐都50f,食2餐
PF比重1:1咁,計重量
大大巴車落個傻仔度
仲有紅米 小米 粟米 燕麥 薯仔
薯仔 番薯好飽肚
食高纖生果 再多飲水
好飽喎
食咁多肉都唔夠?
其實幾時先可以有一套飲食嘅完美營養general solution
低碳幾岩
一直都存在,但唔係e家主流果套
紅米小米粟米燕麥
不如查下資料先,唔好d“專家”講就信
有d野叫生物利用率

高纖已經減低GI啦

唔通一啲carbo 都唔食啊?
乜你對碳水既認識得咁少
根莖類植物,蘿蔔/南瓜/蕃薯/芋頭之類
綠葉蔬菜,菜心/生菜/西蘭花/椰菜之類
呢d全部都有碳水
低GI唔一定健康,要睇埋GL,計埋本身樣食物個碳水含量
GI只係計果樣食物有50g碳水果陣既重量
無視左實際食物重量
西瓜GI高但GL好低因為西瓜好多都係水

而榖物類抗營養素高米就有植酸,麥就麩質,會痴住d礦物質令人體吸收唔到
呢d食物,人體吸收到既營養係細過係實驗室度既營養,仲未計穀物類營養密度低加易食得多一碗飯都200g
我唔會盲目相信低碳生酮
如果下下都因為碳水唔食 其實好多食物的營養攝取得唔均衡 得不償失
即係P同F會1:1?
唔會盲目咁信,但你盲目咁唔信
有好多食物營養攝取唔均取?例如會缺乏d咩而唔可以係其他食物度補充到?定仲停留緊係一定要食多種食物先吸收到多種營養

根莖類植物同綠葉蔬菜+少量生果,都係低碳內可接受既,只係量既問題

你具體講得出低碳生酮有咩問題而且係解決唔到既先好講唔會盲目咁信啦
我係,集中左係P先,之後係煮個過程加返適度F,但呢樣要試,睇下身體反應
之前試過煎3三魚腩食,200g多少少都已經好飽
但唔會揀成舊白色既食生理上未接受到,但會揀肥連肉既部位食,所以唔會食雞胸
炒蛋落7-10g牛油,都幾大舊下
紐特人同馬賽人基本上只係食動物主要食內臟,肥肉,植物係饑荒先食,佢地做到真0碳水都冇問題仲健康過大部分都市人
90歲以上都冇慢性病,心臟病癌症都唔存在咁
生酮唔可以長期持續 久唔久用嚟清理身體 再轉返低碳/碳循環就得
你冇胰島素果陣先會,所以1型糖尿病人只適合低碳
求關於唔可以長期持續既研究報告想睇下
暫時知太長期會令代謝糖既能力下降,但只要食返多d碳水2星期度就會正常返
但生酮角度上又唔會無啦啦走去食高碳水既野
但好多抗氧化物同維他命都係生果同蔬菜入面
明明pizza就係金正恩同志發明
問過外國長大讀food science嘅friend 原來喺佢嘅認知入邊係冇食物金字塔
幅圖真係只呃香港人
有冇諗過係現代人食高碳水高糖令個氧化/醣化壓力大先需要呢d抗氧化物減低傷害

姐係纖維減慢血糖上升好似好好,但點解一開始要食d會令血糖上升既野仲有呢d食物既營養完全可以係唔會升血糖既食物度搵到

題外話,生酮班人d發炎指數低到接近0
自己google啦 應該好易搵sorry
同埋 生酮飲食不利需要爆發力既運動 反而會提高用脂肪做能量效率 所以耐力跑運動員生酮 運動表現會大大提升,而其他項目需要爆發力既運動員就唔會因此得益,什至表現倒退 所以諗清楚自己係咪好有需要生酮

一般人想健康 低碳/碳循環 加高蛋白質 食多啲fibrous carbs 加肌肉訓練已經會改善身體質素

就算唔係生酮 starchy carbs的確唔使食咁多 香港政府個食物金字塔係錯的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞