其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
一星期淨係星期六日會食精製澱粉
weekdays一係唔食/食粗糧(番薯 栗子 粟米 薯仔)
成個人會冇易攰 眼瞓
不過就飽腹時間短啲 食好多蛋白質都唔夠平時食精製澱粉咁飽肚
唔食甜野 炸野 走油都冇問題
唔食飯真係搞唔掂
生酮太嚴格,減碳 / 碳循環都見到成效
食物金字塔誤導左人好多年
嗰塔害死好多人
標題:其實現代係咪*係咪唔洗*食carbs
內文:食carbs就係唔健康 keto最好

其實你洗乜喺討論區開po
你都冇諗住討論㗎啦 你都係當ig咁自己有自己講姐

此po已完
竟然係咁 你食開咩精製澱粉 通常精製澱粉無咁飽肚
出街食飯 澱粉就係㗎啦
丼飯 麵包 壽司 意粉

(醋飯同意粉應該係精製掛
我早上食兩隻雞蛋+6隻蛋白 (都係30G protein)飽撚到仆街
食麵包應該冇咁飽
跟個金字塔食,身型就會變金字塔
u are what u eat
生酮可以醫癌
求其google打句keto cures 都會出keto cures cancer
Keto左兩年半
啲人成日話carbs係三大營養素 1g carbs 就4kcal
但眾所週知carbs唔係必要 身體識自己整返出黎用
同埋酒精1g都7kcal啦 又唔見佢做第四大營養素
carbs唔係必要,無論是否精製
身體有細胞一定要glucose做燃料
d人就當左做一定要食carbs先得
明明個肝識得用amino acid/ triglycerides既glycerol整glucose比自己整
全身血液加埋既糖含量都只係得4g度
根本冇必需碳水化合物呢樣野
呢d咪商家陰謀 令你中碳水隱
你一日食幾多P
我有時一舊雞胸 20P + 2隻蛋 12P
32P 都好快餓
其實係鬼佬果隻硬包,唔係港式日式
呢句真 你睇carbs咁易食到(飯/包/薯條/汽水...)
就知碳水係商家陰謀 想搞到人食carbs上癮 係咁食搞到糖尿病 又俾醫生/藥廠cap多筆
Pizza喎,你認真?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞