其實現代人係咪唔洗食碳水化合物

352 回覆
41 Like 358 Dislike
卡路里計算方法根本就有問題,用火燒食物黎煲水計
你個腸胃消化係用火黎消化咩,咁屙左D屎又洗唔洗燒下佢計下屙左幾多卡路里出黎
世界級運動員
有無例子?
https://youtu.be/K1csXnZiGXs
卡路里理論唯一好處在於搵出長期食太少會減慢代謝令身體各種機能下降
係研究實驗上有用,但去到應用層面幾乎0入同出既部分都太唔準,變數極大,無視斷食時荷爾蒙,無視飽腹感,無視唔同食物既代謝過程同對荷爾蒙既影響

有臨床研究係食可以維持體重既卡路里情況下,低碳水高蛋白比高碳水低蛋白(脂肪比例冇變)減到更多脂肪+維持肌肉量
又有臨床研究將飲食中既果糖飲品換做葡萄糖飲品,卡路里冇變但一樣減到脂肪(砂糖同糖漿成份有一半都係果糖

根本係有d食物食比較致肥

卡路里赤字係減到重,問題係點應用+減既重到底係脂肪定肌肉多+點控制饑餓感
先利申,運動底日行20000卡以上,運動卡路里2000/day
咩飲食法都用過,最係用卡路里計算
我碳水愛好者,食得開心咗運動表好左,肌肉量體脂變化都好咗

低碳水同斷食
其實都係令你食得健康咗或者好咗,令有熱量赤字(營養密度高卡路里低,容易有飽腹感)

“有臨床研究係食可以維持體重既卡路里情況下,低碳水高蛋白比高碳水低蛋白(脂肪比例冇變)減到更多脂肪+維持肌肉量”
重點根本就係蛋白質食夠,唔關碳水事

根本就冇去適合我用呢個方法
邊有職業運動員長期食底碳水
https://youtu.be/mo1YbA0ah3k
先利申,運動底日行20000以上,運動卡路里2000/day
咩飲食法都用過,最係用卡路里計算
我碳水愛好者,食得開心咗運動表好左,肌肉量體脂變化都好咗

低碳水同斷食
其實都係令你食得健康咗或者好咗,令有熱量赤字(營養密度高卡路里低,容易有飽腹感)

“有臨床研究係食可以維持體重既卡路里情況下,低碳水高蛋白比高碳水低蛋白(脂肪比例冇變)減到更多脂肪+維持肌肉量”
重點根本就係蛋白質食夠,唔關碳水事

根本就冇適合所有人嘅飲食方法
邊有職業運動員長期食底碳水
你講既野同我既冇衝突丫
我舉d例子都係講卡路里理論既不足

比較想知你試左咩飲食同試左幾耐同係出街食定自己煮我都聽過有人話低碳/生酮但減唔到
食慣碳水係減碳水果陣過渡期表現差左都正常喎重建返線粒體消脂個過程都要返2個月度,睇本身個代謝靈活性,可能會長少少,但過左過渡期表現去返正常/有進步都唔少case
我自己就係咁適應左低碳之後+斷食期間表現更好食野後表現就差d

關於低碳水研究比較少單純係因為係科技發達果陣就已經係碳水世界,但都有耐力運動員低碳/生酮之後運動表現改善,有減重研究做到低碳少左“肌肉量”但肌肉力量冇減少,“肌肉量”係食多返碳水就幾日內補返,呢d"肌肉量"係肌肉入面既醣原,唔係肌肉纖維

我都冇主張完全唔食碳水,運動員可能係要比較多碳水,但唔肯定係咪必要,人既適應力好勁+有研究(早幾個回覆po左)見到適應低碳水後醣原使用+補充效率上升,數據係少d,不過我對低碳情況下運動表現冇變呢點幾樂觀

碳水食得愈多愈需要靠計卡路里去控制個食量,精製碳水令個飽腹感失去作用

有冇職業運動員長期低碳,見過有,但唔記得名都係d外國低碳blog見人share,亞洲好似唔多覺

係咪有飲食岩每個人咁一定唔係,單單係糖尿就一定要走碳水但如果話碳水係咪必要我覺得就唔係可有可無既情況下為健康更加冇必要食得多(為食慾另計)
減重講到尾都係卡路里赤字
16/8,生酮都係建基於赤字
唔會因為一樣食物變肥
極端例子,食3000卡雞胸都會肥,食1000卡脂肪9成人都會變瘦

先淨係講斷食,16/8接近冇作用,真係斷食要近24h先開始有用,最主要都係控制食量,卡路里赤字
只可以話有做有加啲分,無做都無問題

有減重研究做到低碳少左“肌肉量”但肌肉力量冇減少
因為係水

生酮飲食我都試過三四個月
係得確減到,對普通(正常健康)人咪冇乜太多相關知識
係有用嘅,簡單易明,(卡路里密度低,營養密度高)
唔需要計算,普通人都容易做到赤字

我依家cut緊食緊2300卡
蛋白質食緊(72kgx2.5g)=180g:720卡
仲有1580卡
我基本25%左右脂肪
其他都係碳水
淨係轉咗過嚟兩個禮拜
運動表現,體脂肌肉都明顯好過之前

自從打波受傷後肥到86
7月中到今減到71.x
基本都係純脂肪
而家近全外食
夠蛋白質,20-30%脂肪,其他碳水
體脂都係keep住落

前幾年台灣YouTube 好興16/8加生酮
peeta自從跟左戰車老師
都轉左去高運動量,高攝取
體脂都容易落低啲

我絕對相信有職業運動員係食緊低碳水
但肯定係少部份

其實真係要睇你嘅目標
再去訂飲食
完正睇完上面條片真係學到好多嘢
我唔係專業營養師如果有錯請見諒

Post主戇鳩就一定係
前提24以上
已經跳過16/8
其他講嘅好處正常健康飲食一樣做到

想問下你地點做到唔食碳水?
平時出街會食乜?
真係餐餐自己煮咩?
認同熱量赤就減到重,生酮/低碳/斷食都係手段令人減胰島素阻抗降低胰島素減少增加脂肪代謝效率,係減既同時保留返肌肉keep返代謝率,碳水食完之後既血糖過山車令人會易左肚餓
都見有醫生分享過case係因為慢性發炎而減唔到,醫好就減到

唔肯定一樣熱量既話,只要太多,致肥程度就一樣起碼d研究做到唔係咁
3000kcal糖同3000kcal牛扒致肥程度都唔同,前者肥好多
人既飽腹感會控制食量,不過限食原型食物果陣,食唔食得落係一個問題
食得落,食物種類影響唔同荷爾蒙,荷爾蒙就影響身體點用能量,食多左代謝又會高左(蛋白質有高d既產熱效應,好似15%度),又未必100%吸收哂(油食多左會痾,所以便秘果陣食多d油有幫助)

我冇咁著重係運動/減重方面,比起注重係健康,低碳可以降血壓,血糖,血脂,發炎,胰島素,提升好膽固醇,改善關節炎,痛風,濕疹,腎功能,胃酸倒流,認知障礙,調整性荷爾蒙,逆轉脂肪肝,比人認為冇得醫既糖尿,跟低碳都醫到,唔洗再打針食藥

碳水,特別係精製,引致發炎增加氧化壓力對身體唔好,有d職業運動員係退役後好快就糖尿,勁後生

健康係我首要目標,飲食同運動都係手段,之後睇多左就發覺原來低碳對運動都冇咩影響

利申,我都唔係營養師,只係對營養學有d興趣,理解d人講野背後既根據,平時睇d外國醫生分享知識,睇下d talk,記錄低d有趣研究咁
係人體唔需要精緻糖,唔係碳水
想問下你係街食點食到咁高蛋白質量
有冇d叫野食選擇咁
出酮係指離開生酮狀態
全世界最長壽應該係香港同日本,兩個國家都係米飯主食
真係唔想煮
我一係火鍋一係薩莉亞
間唔中食牛角烤肉
一段時間極低碳係唔會想再食精緻碳水
試過想嘗鮮去食壽司食完就頭暈
台灣館長咁大隻都食到糖尿病喇,職業運動員只係肌肉發達入面一D都唔健康
呢個年代你唔係做運動員根本唔洗咁高爆發力,係咁E操到有D肌肉夠晒洗
會冇左個碳水癮真係戒毒咁,以前經常想食
上面玩gym果個講到健康就冇左聲氣
見d健身都剩係識講食碳水先可以生肌肉,話減重只要計卡路里食咩都一樣
其實有時覺得....減咩重?減肥喎,重量包左脂肪同肌肉,齋睇重有咩意義輕左唔等於一定健康喎好瘦左糖尿/心臟病都大把創子
健康地減又已經另一件事
就算職業運動員身型fit都唔代表健康,大把超後生就糖尿
d gym撚攬住個卡路里鳩食野話減到重就得
玩健美果班好鍾意話一定要點點點先最增到肌,其他都係垃圾係0唔比單純慢d但健康d,一定係二元論
玩健身,目標係肌肥大/骨質健康+最大肌力d方法都差好遠啦,但一講到食野就會話一定要點
事實係低碳水真係健康d
如果真係以為館長’只係’高carb 左就糖前,就少年太年輕了
肌肉俾到佢地咁多,點會肯做返普通人
對佢地冇出事就係健康
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞